szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem tartja nehéznek az idei középszintű történelemérettségi első, rövid feladatokból álló részét az Eduline által megkérdezett szaktanár, szerinte olyan témákat érintenek a kérdések, amelyek népszerűek a diákok körében. Azt mondja, bár az iskolák egy részében valószínűleg nem jutottak el a jelenkorig, az Alaptörvényről szóló feladatot a forrás alapján így is meg lehet oldani.

„Bőven elég lesz a 180 perc az idei középszintű feladatsor megoldására” – mondta az Eduline-nak nyilatkozó történelemtanár, hozzátéve: az első, rövid feladatokból álló részben nem talált problémás kérdést.

„A feladatok változatosak – vannak térképes feladatok, vannak hosszabb forrásokra épülő kérdések” – magyarázta. A szaktanár szerint az első részben egyébként számos olyan téma előkerült, amelyet szeretnek a diákok, ilyen például az athéni demokrácia, Hunyadi Mátyás vagy a középkori építészet.

Arra a kérdésre, hogy vajon az Alaptörvényről szóló feladattal meggyűlhet-e a bajuk az érettségizőknek, azt válaszolta, valószínűleg nem minden iskolában jutottak a tananyag végéig. „A középszintű történelemérettségi 12. feladata mindig jelenkori feladat, ilyen témának is szerepelnie kell az írásbelin” – mondta, hozzátéve: a forrás alapján a diákok valószínűleg akkor is meg tudják majd oldani a feladatot, ha ezt a témakört az iskolában már nem tudták átnézni.

Ebben a feladatrészben a diákoknak rövid választ igénylő feladatokat kell megoldaniuk – mindegyik valamilyen forrás, például szöveg, kép, diagram feldolgozását, értelmezését várja a diákoktól. Összesen tizenkét ilyen feladatot kapnak, egy-egy feladat több részből is állhat. 

A törirettségiről szóló, folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találjátok: 

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2021-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.