szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több európai országban törölték az idei érettségit a koronavírus-járvány miatt, máshol megtartják ugyan a középiskolai záróvizsgákat, de a diákok kapnak majd némi könnyítést. Van, ahol online írásbeliket és szóbeliket tehetnek a végzősök, máshol pedig abban reménykednek, hogy május végére, június elejére csitul majd a járvány, így hagyományos formában lehet majd megszervezni az érettségi vizsgákat. Utóbbiak közé tartozik Magyarország is. Körkép.

Ahol lesz érettségi, de könnyítést kapnak a diákok

Ausztriában a jelenlegi állás szerint lesz ugyan érettségi, de a diákok kapnak némi könnyítést. Az osztrák oktatási kormányzat a korábbi öt helyett háromra csökkentette a kötelező írásbeli vizsgák számát, és a szóbeli vizsgákat is választhatóvá tették. Ezen felül egy kicsit átszabták a vizsgák pontozását is - a matekérettségin például kevesebb pont is elég lesz a ketteshez. Szakértők persze azonnal feltették a kérdés: vajon kevesebbet ér-e majd az idei "corona matura"? A Bécsi Egyetem egyik szakértője szerint nem lesz kisebb értéke egy 2021-ben szerzett érettségi bizonyítványnak, viszont az idei végzősök az önálló tanulás miatt számos olyan készséget megszereztek az elmúlt hónapokban, amelyek később is jól jönnek majd.

Olaszországban is megtartják az érettségit júniusban, de csak a szóbeliket, írásbeli vizsgák a járványhelyzet miatt nem lesznek. Ugyanilyen döntés született az országban 2020-ban is, idén a maturità biztonságos megszervezésére külön költségvetési támogatás áll rendelkezésre.

Ahol nem lesz érettségi, és az év végi jegyek kerülnek a bizonyítványba

Szlovákiában idén sem tartják meg az érettségit, ugyanúgy értékelik majd a diákok teljesítményét, mint tavaly: az érettségi bizonyítvány jegyeit az adott tantárgyból szerzett év végi, valamint az utolsó két félévi jegyek átlaga adja majd. A végzős diákok május 12-ig kapják az érettségire javasolt jegyet, május 15-ig jelezhetik, ha azzal nem elégedettek, és ha javítani szeretnének, szóbeli vizsgát tehetnek - mondta korábban az oktatási miniszter.

Angliában is hasonló a rendszer már második éve, a szigetországban is a tanárok értékelnek majd a hagyományos GCSE és A-level, azaz az érettségi és az év végi vizsgák helyett. A döntés a brit közoktatásban már tavaly nagy port kavart - sok diák elégedetlen volt az osztályzatával vagy magával a rendszerrel. Sőt, egy éve sok középiskolás gondolta úgy, hogy a központi vizsgák nélkül, az egyedi értékelések miatt kiszorulnak a felsőoktatásból. Ezért idén a vizsgák szervezője arra kéri a szülőket, ne próbáljanak meg nyomást gyakorolni a tanárokra, bízzanak az ítélőképességükben.

Jean-Michel Blanquer, Franciaország oktatási minisztere korábban még azt nyilatkozta: reméli, hogy a járványhelyzet júniusig olyan mértékben javul, hogy az érettségire "normális körülmények között" kerülhet majd sor. Nemrég azonban bejelentette, idén nem lesznek vizsgák - írja a Reuters. Erre Bonaparte Napóleon óta nem volt példa, 1808 óta ez az első alkalom, hogy az érettségiket nem a hagyományos formában szervezik meg. A miniszter nyilatkozata alapján a diákok bizonyítványába minden tantárgyból az átlageredményük kerül majd be, amelyet a tanévben írt a tesztekre és a házi feladatokra adott pontszámok alapján számolnak majd ki.

Ahol lesz érettségi – de online

Máshol úgy döntöttek, hogy lesz ugyan érettségi, de csak online. Egyiptomban – ahol a járvány kezdete óta 207 ezer fertőzöttet találtak, a napi új esetszám az elmúlt hetekben 500 és 800 között mozgott – a kormány már hónapokkal ezelőtt bejelentette, hogy a középiskolai záróvizsgákat ebben a tanévben elektronikusan tartják majd meg. A rendszert addig is tesztelik, hogy az esetleges hibákat időben ki tudják szűrni, a rendhagyó, oktatási szempontból sem egyszerű tanév miatt pedig több javítási lehetőséget biztosítanak a diákoknak. Nem kevés diákról van szó, tavaly több mint 680 ezer végzős jelentkezett a záróvizsgákra, amelynek a pontszáma a továbbtanulás szempontjából is döntő. Az online vizsgákat egyébként júniusban tartják majd.

És ahol - egyelőre úgy tűnik - semmi sem változik

Több országban még nem hozott végleges döntést az oktatási kormányzat az érettségi vizsgákról, vagy ezekben a napokban is szakmai vita zajlik arról, biztonságos-e megtartani az írásbeliket és a szóbeliket. Németországban még nem döntöttek, de már előkerült a vizsgák törlésének ötlete. "Ha tovább romlik a járványhelyzet, nem szabad megtartani az idei érettségi vizsgákat" – jelentette ki a németországi Oktatási és Tudományos Unió (GEW) elnöke, aki szerint a járványhelyzet miatt megoldás lenne, ha a végzősök az érettségi jegyeket tanulmányi eredményeik alapján kapnák meg.

A javaslattal nem mindenki ért egyet – van, aki úgy véli, a vizsgák eltörlésével a végzősök járnának a legrosszabbul. Britta Ernst, aki a tartományi szintű oktatási döntések összehangolását végző, az oktatási minisztereket tömörítő Kultusministerkonferenz elnöke szerint egyetlen középiskolást sem érhet hátrány a pandémia miatt, ezért mindenki azon dolgozik, hogy biztonságos körülmények között meg lehessen tartani az érettségi vizsgákat. Alexander Lorz, a hesseni tartomány oktatási minisztere úgy gondolja, idén mindenhol sor kerülhet az érettségi vizsgákra. Szerinte ezeknek az eltörlése egész életre megbélyegezné az idei végzősöket.

Romániában április 2-től egészen május 4-ig tart majd a tavaszi szünet, de a záróvizsgákra készülő osztályoknál a tanév szerkezete nem változik - ezt Sorin Cimpeanu oktatási miniszter jelentette be, miután a szülők és diákok képviselőivel, illetve a szakszervezetekkel egyeztetett.

Az országban a kompromisszumos megoldás szerint már nem kell megváltoztatni a záróvizsgák menetrendjét. A nyolcadikosok országos felmérőjét (amelynek alapján felvételiznek a líceumi osztályokba) június 22-25. között, az érettségi írásbeli vizsgáit pedig június 28. és július 1. között, az eredeti tervek szerint tartják majd. Viszont idén nem lesznek félévi dolgozatok, és kevesebb osztályzat kell majd a lezárásához.

Itthon is hagyományos érettségivel számol az erőforrás-minisztérium - legalábbis egyelőre. "Jelenleg bizakodunk, tavaly is biztonságosan meg tudtuk szervezni a vizsgákat, ősszel a második hullám idején a szóbelik is rendben lementek, tehát normál menetrendre készülünk” – ezt mondta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár néhány hete. A végső döntés azonban még nem született meg, a kormány – emelte ki Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára – „figyelemmel kíséri a járványhelyzet alakulását, és szükség esetén további intézkedéseket fog hozni”.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!