szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A felvételin az érettségiért összesen 200 pontot kaphattok - 100-100 pontot tárgyanként -, ami a vizsga százalékától függ. Az viszont nem mindegy, hogy milyen bizonyítványotok van. Mutatjuk a részleteket.

Érettségi pont kizárólag

  • az érettségi bizonyítványban,
  • az érettségi tanúsítványban,
  • a rendes érettségi vizsgaidőszakban megszerzett, közismereti érettségi vizsgaeredményeket tartalmazó szakközépiskolai érettségi-képesítő bizonyítványban, valamint
  • szakirányú továbbtanulás esetén középfokú szakképzettséget tanúsító (2021-től technikumban kiállított) oklevélben, vagy a 2012 után szerzett OKJ bizonyítványban szereplő eredményekből számítható - írja a felvételi tájékoztató.

Ezeken kívül érettségi pont számítható még a korábbi olyan intézménytípusokban (pl. középfokú technikum) kiállított bizonyítványokból, oklevelekből is, ahol középfokú nevelés-oktatás folyt és a kiállított bizonyítvány, oklevél az érettségi bizonyítvánnyal egyenértékű.

Fontos azonban, hogy nem kaphattok érettségi pontot az érettségi bizonyítvány megszerzését követően, kizárólag a szakképesítés megszerzésére felkészítő oktatási formák végén kiadott, szakképesítést tanúsító (szakközépiskolai) képesítő, érettségi-képesítő stb. bizonyítványokból.

Az érettségikre 2021. február 15-ig jelentekezhettek az Oktatási Hivatal (OH) oldalán közzétett jelentkezési lap kitöltésével. Ezeket innen tudjátok elérni. Azt, hogy kiknek nem ingyenes a vizsga, és ebben az esetben mennyit kell fizetni közép- és emelt szinten tárgyanként, itt nézhetitek meg.

A napokban az OH azt is nyilvánosságra hozta, milyen szabályok és ajánlások vonatkoznak majd az idei májusi vizsgákra. Ezeket itt olvashatjátok el. A 2021-es érettségivel kapcsolatos folyamatosan frissülő cikkeinket pedig itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!