szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mivel az új Nemzeti alaptanterv nem csak új tankönyveket, hanem hamarosan új érettségi követelményeket is hoz magával, a most kilencedikes diákoknak 2024-ben már az új rendszer szerint kell majd vizsgázniuk. Mit jelent ez a gyakorlatban? Mutatjuk.

Nyár végén nagyobb felhajtás és komolyabb magyarázat nélkül került bele az augusztus 31-i Magyar Közlönybe a döntés, miszerint november 30-i hatállyal az eddigi érettségi követelményekről szóló rendelet már nem érvényes, a rendszer megváltozik.

Idéntől ugyanis felmenő rendszerben életbe léptek a módosított Nemzeti alaptanterv (nat) új szabályai. Ezek alapján az 1., 5. és 9. évfolyamon felmenő rendszerben a 2020/2021-es tanévtől már az új alaptanterv mentén tanulnak, új könyvekből. A tervek szerint a nat-osztályok (azaz a mostani kilencedikesek) lesznek az elsők, akik az új alaptanterv miatt már más követelmények szerint érettségiznek majd.

Azon középiskolai tanulóknak, akik a középiskolában nem a Nemzeti alaptanterv (a 2020-as Nat) szerint folytatják tanulmányaikat - azaz a 9. évfolyamot 2020. szeptember 1-je előtt kezdték meg - a 2023. évi október-novemberi érettségi vizsgaidőszakkal bezárólag a 2020. október 31-én hatályos követelményei szerint kell érettségi vizsgáikra felkészülniük, és érettségi vizsgát tenniük.

- áll az Oktatási Hivatal oldalán.

Ezen felül a friss változtatások alapján az iskoláknak 2021. január 31-éig felül kell vizsgálniuk a házirendjüket és elfogadni annak módosítását a rendeletben megadott köznevelési rendeletek alapján és az érettségi vizsga részletes követelményeiről szóló bekezdések alapján.

De mi változik? Mivel az alaptanterv miatt megváltozott bizonyos évfolyamok követelményrendszere is, vannak olyan témák, amik nem lehetnek majd benne a vizsgákban. Például nem kell matematikai definíciókat tanulniuk az alsósoknak, középiskolában pedig kimaradnak a tananyagból a logaritmusos egyenletek, újdonságként viszont az órák részévé válnak a logikai és pénzügyi játékok. Ősztől az informatika órákat felváltotta a digitális kultúra. Az új tantárgy keretében a diákok már ötödikben robotokat programozhatnak és útvonalat tervezhetnek, a kilencedikesek pedig videókat és weblapot készítenek, logót terveznek és statisztikai adatokat elemeznek majd. A digitális kultúra óráról itt találjátok a részleteket.

A jelenleg érvényes követelményrendszert itt érhetitek el, azonban azt, hogy mi lesz pontosan a 2024-ben vizsgázók feladatlapjaiban, még pontosan nem tudjuk.

Középiskolai felvételi jelentkezés lépésről lépésre nyolcadikasoknak

Elindult a középiskolai felvételi szezon, a középiskolák már nyilvánosságra hozták a 2021. szeptemberében induló osztályok listáját és a felvételi tájékoztatót. Megnéztük, hogy mi a jelentkezés menete a nyolcadik osztályos tanulóknak.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!