szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Érdemes utánajárnotok, miért kaphattok pluszpontot a felvételin, mert akár egy korábban megszerzett szakképesítés, vagy éppen egy feledésbe merült versenyeredmény igazolása is hasznotokra válhat.

A korábbi évekhez hasonlóan az idei keresztféléves felvételin is maximum 100 többletpontot kaphattok, még akkor is, ha az eredményeitek alapján többre lennétek jogosultak. Jogszabály alapján – az előírt feltételek teljesítése esetén – kötelezően jár pluszpont az emelt szintű érettségiért (ha ebből számolják az érettségi pontjaitokat), a nyelvtudásért, illetve esélyegyenlőség jogcímen. De képzési területenként is kaphattok többletpontot: tanulmányi és művészeti versenyeredmények alapján, szakképesítés vagy sporteredmény alapján.

Emelt szintű érettségi - maximum 100 pont

2020-tól kötelező legalább egy emeltszintű érettségit tenni azoknak, akik alap- vagy osztatlan képzésre jelentkeznek, de szerencsére ettől függetlenül még járhat plusz 50 pont a felvételi követelményként meghatározott emelt szintű érettségiért is. Fontos viszont, hogy csak abban az esteben kaphattok pluszpontokat, ha elértétek legalább a 45%-ot a vizsgán, és az emelt szinten teljesített eredmény alapján számolják a pontjaitokat (így számíthat bele a felvételi követelmény is). Emelt szinten teljesített vizsgákért darabonként 50-50 pont járhat, ami azt jelenti, hogy két emelt érettségi esetén már ki is maxoltátok a többletpontjaitokat.

Nyelvtudás - maximum 40 pont

Államilag elismert, komplex középfokú (B2) nyelvvizsgáért 28 pontot, felsőfokú (C1) nyelvvizsgáért pedig 40 többletpontot kaphattok. Fontos, hogy részvizsga esetén csak abban az esetben jár pluszpont, ha valaki sajátos nevelési igényű és a hatáskörrel rendelkező szerv igazolja, hogy nem tudja a komplex nyelvvizsgát letenni.

A nyelvvizsgáért járó pluszpontok is maximalizálva vannak, vagyis hiába van például két B2-es nyelvvizsgátok, amiért 28+28 pont járna, akkor is csak 40 pontot fognak nektek elszámolni. Illetve az is nagyon fontos, hogy ha idegen nyelvből egyidejűleg nyelvvizsga és emelt szintű érettségi vizsga alapján is jogosultak lennétek többletpontra, akkor azt csak egyszer, a számotokra kedvezőbb pontszámot biztosító jogcímen fogjátok megkapni.

Esélyegyenlőség - maximum 40 pont

Esélyegyenlőség jogcímen akkor kaphattok pluszpontot, ha a felvételi tájékoztató megjelenése és 2021. január 11. közötti időszak során teljesítitek az adott jogcím feltételeit, és mindezt igazolni is tudjátok. Többletpontot hátrányos helyzetért, fogyatékossággal élőként, valamint gyermeket egyedül nevelőként lehet kapni.

Tanulmányi és művészeti versenyeredmények

Az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyeken (OKTV) elért 1-10. helyezésért 100 többletpontot, 11-20. helyezésért 50 többletpontot, 21-30. helyezésért 25 többletpontot kaphattok. A Szakmai Előkészítő Érettségi Tárgyak Versenyén (SZÉTV) vagy az Ágazati és Ágazaton Belüli Szakmai Érettségi Vizsgatárgyak (ÁSZÉV) elért 1-10. helyezésért szint 100 többletpont, 11-20. helyezésért 50 többletpont, 21-30. helyezésért pedig 25 többletpont jár.

A Középiskolai Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája (TUDOK) versenyein elért helyezés alapján a nagydíjasoknak 30 többletpont, az első díjasoknak 20 többletpont adható. Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen elért legalább 3. helyezésért 30 többletpontot kaphattok.

Az Országos Művészeti Tanulmányi Versenyeken egyéni versenyzőként elért 1–3. helyezésért, legfeljebb egy eredményért 20 többletpont jár. A nem egyéni versenyzőként szerzett eredmények, illetve az alapfokú művészeti iskolák tanulói számára meghirdetett versenyek eredménye nem fogadhatók el. Az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen elért eredménye alapján a szakmai vizsga egésze (minden része) alól felmentést kapott jelentkező pedig a szakiránynak megfelelő továbbtanulás esetén 30 többletpontra jogosult.

Szakképesítés - maximum 32 pont

Legfeljebb egy, 1993 után szerzett, az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő 54-es vagy 55-ös szakmaszámú szakképesítésért 32 többletpontot kaphattok, ha a szakiránynak megfelelően tanultok tovább - ezt ebben a táblázatban tudjátok ellenőrizni.

Sporteredmény

Ha a NOB (Nemzeti Olimpiai Bizottság) által elismert sportágakban jeleskedtetek, abban az esetben is kaphattok 10-50 pontot az eredményetektől függően, de legfeljebb egyet számítanak be, mégpedig azt, amelyik számotokra a legkedvezőbb. Azt, hogy pontosan milyen sporteredményért és hány pontot kaphattok, itt nézhetitek meg

Keresztféléves felvételi jelentkezés lépésről lépésre

Eldöntöttétek, hogy hova és melyik szakra szeretnétek jelentkezni a keresztféléves felvételin? Akkor első lépésként ideje regisztrálni az E-felvételi rendszerbe, majd leadni a jelentkezést. Mutatjuk a teendőket lépésről lépésre.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!