szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tegnap már Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár is bejelentkezett felügyelőnek az idei érettségihez. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet (PDSZ) pedig úgy tudja, hogy már általános iskolai tanárokat toboroznak a május 4-ei érettségi lebonyolítására.

A szakszervezet szerint nemrég levelet kaptak az általános iskolai igazgatók, hogy gyűjtsék össze a 50 év alatti, érettségin felügyeletet vállaló pedagógusok névsorát, de jelezzék a nemleges válaszokat is.

A PDSZ szerint ebből is látható, hogy előfordulhat, nem lesz elég felügyelőtanár az érettségin, nemcsak azért, mert több tanárra van szükség a normális érettségi menetéhez képest, hanem azért is, mert sokan vannak a 60 év körüli, a járvány tekintetében veszélyeztetett tanárok. A hozzájuk érkezett visszajelzésekből tudják, hogy voltak, akik kérték, hogy idős szüleik ápolása, krónikus betegség, vagy más veszélyeztető tényező miatt ne osszák be őket felügyeletre, illetve éltek azzal a munkavállalói joggal, hogy szabadságot kértek az érettségi napjaira a veszély elkerülése érdekében.

Mivel az érettségin nem lesz kötelező a maszk viselése, nem tudni, hányan mennek el olyan tanulók, akik fertőzöttek, ezért joggal tagadhatja meg a munkavégzést különösen az, aki valamilyen okból veszélyeztetett - emeli ki a szakszervezet.

A PDSZ továbbra is követeli az érettségi elhalasztását. A mostani rendszer szerint nem tudhatják a diákok, hogy lesz-e még esélyük arra, hogy a későbbiekben, de még ez évben érettségit tegyenek, és továbbtanuljanak Ezzel a bizonytalansággal tehát akár olyan jelölteket is belekényszerítenének a vizsgafolyamba, akik járvány idején nem kockáztatnák saját és mások egészségét - írják közleményükben.

Maruzsa Zoltán is beszállna felügyelőnek az érettségi alatt

A középszintű érettségi vizsgák megszervezésével kapcsolatban minden intézmény tájékoztatót kapott a minisztériumtól.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2020-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.