szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az elmúlt hetekben megkezdődött a felvételibe feltöltött adatok feldolgozása, hamarosan indul a tavaszi ügyintézés. Mit kell tenni, ha a jelentkezés óta meggondoltátok magatokat? Összeszedtünk mindent, amit a sorrendmódosításról tudni kell.

Az egyszeri sorrendmódosításkor csak a jelentkezéskor megadott képzések sorrendjén lehet változtatni, vagyis új képzést nem tudtok felvenni a listára. Ez alól kivételnek számít a jelentkezési határidőig megjelölt valamely szak másik – még meg nem jelölt – finanszírozási formájának jelentkezési sorrendbe történő felvétele - írja a Felvi.

Mikor érdemes változtatni a sorrenden?

Az egyszeri sorrendmódosítás lehetőségével akkor érdemes élni, ha valamilyen okból megváltozott a preferencia-sorrendetek. Abban az esetben viszont nem szükséges változtatni, ha valamelyik jelentkezési helyen nem sikerült az alkalmassági vizsgátok, ugyanis ekkor a sikertelen vizsga miatt egyébként sem nyertek felvételt az adott szakra, függetlenül attól, hogy azt hányadik helyen jelöltétek meg. Szintén nincs értelme sorrendet módosítani akkor, ha egy képzéssel kapcsolatban meggondoltátok magatokat és egyáltalán nem szeretnétek oda jelentkezni, ezért a lista végére helyeznétek. Ilyen esetben érdemesebb a jelentkezési hely visszavonását választani – ez ugyanis nem számít sorrendmódosításnak, arra ettől függetlenül van lehetőség.

Van, amin nem lehet változtatni

Fontos, hogy a jelentkezési hely visszavonása – kizárása – a 2020-as felvételi eljárás során befizetett kiegészítő eljárási díj összegét (amennyiben van) nem csökkenti, a már befizetett kiegészítő eljárási díj vissza nem igényelhető.

Arra is érdemes figyelni, hogy ha visszavonjátok valamely jelentkezési helyeteket, azt a későbbiekben nem tudjátok újra aktiválni, visszaállítani. Illetve a visszavont jelentkezés helyett sincs lehetőség új jelentkezési hely megjelölésére.

Mikor lehet változtatni?

A jelentkezési sorrend a jelentkezési határidő lejártát követően kizárólag egy alkalommal módosítható, legkésőbb 2020. július 9-ig. Ez azt jelenti, hogy az esetleges sorrendmódosítás után többször már nem lehet változtatni a sorrenden, illetve egy már benyújtott sorrend-módosítási kérelmet sem lehet visszavonni.

Felvételi 2020: hamarosan kezdődik a tavaszi ügyintézési időszak

Ugyan lezárult a jelentkezési és hitelesítési időszak azoknak, akik felvételiznek, azonban még senki nem dőlhet hátra, mert érkezik a tavaszi ügyintézési időszak. Most összeszedtünk mindent, amit tudnotok kell a további teendőkről.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.