szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyetemi kollégiumba készültök szeptembertől? Új cikksorozatunkban utánajárunk, milyen kiadással kell számolnotok, ha kollégiumba költöznétek. A budapesti egyetemek kollégiumainak árairól olvashattok.

Megnéztük a legnépszerűbb fővárosi egyetemek kollégiumainak árait. A helyzet továbbra is teljesen élhető és megfizethető költségeket mutat: havonta 9-20 ezer forintért már lakhattok bármelyik budapesti egyetem kollégiumi szobájában - akár államilag támogatott, akár önköltséges képzésen tanultok.

Az ELTE Kőrösi Csoma Sándor Kollégiumában 15 320 forint a kollégiumi díj havonta, de lakhattok ennél olcsóbban, 9320 forintért is többek között a Vezér úti Kollégiumban. Az ELTE kollégiumaiban átlagban 10-12 ezer forint körüli összeget kell fizetni havonta, természetesen változó, hogy két- vagy háromágyas kollégium szobájában kaptok helyet.

A BGE Lengyel Gyula Kollégiumában az állami ösztöndíjas hallgató térítési díja 9 320 forint, önköltséges hallgatóké 20 970 forint havonta. Az egyetem Mátyásföldi Kollégiuma az államilag támogatott képzésen résztvevők számára 11 650 forint havonta a kétágyas szobákért, háromágyasban azonban már 9320 forintért lakhattok. Az önköltséges szakon tanulók esetében ugyanez már 23300 forint havonta (kétágyas szobák esetében), és 20 970 forint a háromágyasok díja havonta.

Indul a roham az albérletekért: itt vannak a budapesti árak

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetésével megindul a főiskolások és egyetemisták rohama az albérletekért, így július 24-e után több tízezer új szereplő megjelenése várható a fővárosi albérleti piacon. A nagy kereslet miatt érdemes időben lépni, hogy ne maradjunk le a kiszemelt lakásról.

A BME Bercsényi Kollégiumában csak kétágyas szobákba költözhettek, állami ösztöndíjas képzésben részt vevő hallgatóknak 11 650 forint, az önköltségeseknek 23 300 forint a díj havonta. A Szent István Egyetem Szent Gellért Kollégiuma kétágyas szobájáért a kollégiumi ugyanennyi: 11 650 forint havonta. Három- vagy négyágyas szobában a költség már csak 9 300 forint.

A Corvinus Földes Ferenc Kollégiumában 16 ezer forintért kaphattok helyet, ha államilag finanszírozott képzésen tanultok és három- vagy négyszemélyes szobában laknátok. 17 475 forintért kaphattok helyet, ha államilag finanszírozott képzésben tanultok, de kétszemélyes szobában laknátok. Ha nem kerülnétek be államilag támogatott képzésre, a díj már jóval drágább: a kollégium ára 36 ezer forint havonta három vagy négyszemélyes szobában, és 40 ezer forint kétszemélyes szobában.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Ilyen ösztöndíjakat, támogatásokat kaphattok elsőévesként az őszi szemeszterben

Szeptemberben kezditek az egyetemet? Milyen támogatásokra, ösztöndíjakra pályázhattok már az első év első félévében államilag támogatott formában tanulóként?