szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyre több Eduline-olvasó írja meg nekünk a véleményét a mai középszintű matekérettségiről. A kommentekből és az e-mailekből kiderül: az első részt könnyűnek tartották az érettségizők, viszont a második rész hosszabb feladataival meggyűlt a bajuk.

Ezek voltak a feladatok és a megoldások az emelt szintű matekérettségin: hivatalos javítókulcs.

Így kellett megoldani a tegnapi középszintű matekérettségit: itt a hivatalos megoldókulcs.

A középszintű matekérettségi összes feladata és megoldása egy helyen

Indul a 2019-es matekérettségi: feladatsorok és megoldások itt!

"Az első rész gyanúsan könnyű volt", "az első rész még annyira nem is volt nehéz", "az első része maxpontos lesz" - ilyen véleményeket küldtek az Eduline olvasói a középszintű matekérettségi első, tizenkét rövid feladatából álló részéről.

Itt vannak a középszintű matekérettségi rövid feladatainak nem hivatalos megoldása

Itt van a matekérettségi első részének megoldása: rövid feladatok

Délelőtt 11-kor véget ért a középszintű matekérettségi - itt találjátok az első, rövid feladatokat tartalmazó rész Studium Generale által kidolgozott, nem hivatalos megoldásait.

Ez az első feladatsor alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzi, a tizenkét feladatot 45 perc alatt kellett megoldani. Az Eduline által megkérdezett szaktanár szerint is "barátságos" feladatokat kaptak a vizsgázók, "az első feladat például egy nagyon egyszerű egyenlet, ez baráti kezdés az érettségin". Hozzátette: nem volt olyan témakör, amely meglepetést okozhatott volna, könnyű feladatsort kellett megoldani 45 perc alatt.

Ezzel az érettségizők is egyetértenek, egy diák egyenesen azt írta, szerinte "túl könnyű volt" az első feladatsor.

A hosszabb feladatokkal gyűlt meg a vizsgázók baja

A középszintű feladatsor második, hosszabb feladatokból álló részéről már egészen mást gondolna az érettségizők, egy Eduline-olvasó azt írta, rengeteg érettségi feladatsort megoldott gyakorlásképpen, de egy sem hasonlított ehhez, "sokan kibukva jöttek ki a teremből az évfolyamtársaim közül". Egy másik érettségiző szerint a feladatok túl nehezek voltak a középszinthez képest.

A kommentekből szemezgettünk:

Amilyen könnyen indult, annyira nehezen végződött. Leginkább ezzel tudnám jellemezni a mai érettségit. Az első rész játszi könnyedséggel indult, majd a következő részben sokkoltak a feladatok. Rengeteg érettségit csináltam felkészülésként, de egy sem hasonlított ehhez. Sokan kibukva jöttek ki a teremből az évfolyamtársaim közül, köztük engem is, szóval sajnos csalódással végződött a mai nap.

Az első rész tényleg nagyon könnyű volt, a második már szívatósabb. A 17-est hagytam ki – a 18-as feladat utolsó része első nekifutásra szokatlan/ismeretlen volt, de szerintem sikerült megoldanom.

Az első rész gyanúsan könnyű volt.
A választható feladatok közt voltak elég brutálisak.

Szerintem az első rész még annyira nem is volt nehéz, de a második, az nagyon. Szerintem a második rész nem középszintű feladatokból állt. Szívesen beültettem volna néhány embert azok közül, akik összeállították a második rész feladatait, hogy ők mennyire tudnák. Nagyon nem voltak "barátságos" feladatok.

A második rész
erős volt.

Első része max pontos…
de a második…

Szerintem a feladatok korrektek voltak, senkinek sem okozhattak meglepetést vele, aki rendesen felkészült. Néhány feladat sok gondolkodást igényelt azonban számomra. Úgy hiszem, eltúlozták a vektorokkal, egyenesek egyenletével foglalkoztató feladatokat az első részben. A második részben a feladatokat nehéznek találtam, de ez abból adódik, hogy nem az erősségem a tantárgy. Ezek elgondolkodtató szövegek, de a megoldás menete nem annyira nehéz, amint ráészlel az ember, hogy melyik képletet, milyen számításokat kell elvégezni. Sajnos kétszer is kifutottam az időből, pedig több feladat is sikerülhetett volna, vagy részpontokat szedhettem volna még. 45 perc alig elég arra, hogy valaki hibátlanul megoldja a feladatokat, és átnézni is legyen ideje. Ezért volt az, hogy a mértani sorozatnál az idő lejártával jöttem rá, hogy a második tagja 6, nem az első. Így értékes pontokat vesztettem. A második tesztrészben szintúgy a legeslegvégén ugrott be a feladat megoldása, így csak odafirkantottam két képletet, hátha jó.

Barátságos feladatokat kaptak a diákok a matekérettségin, egy témakör sem okozhatott kellemetlen meglepetést

Könnyűnek tartja a középszintű matekérettségi első részét az Eduline által megkérdezett szaktanár, mindössze két olyan feladatot talált, amelyben van egy-egy apró csavar.