szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Milyen tárgyak év végi osztályzatai számítanak a felsőoktatási felvételin? Be lehet-e számítani a hat vagy nyolc évfolyamos középiskola 5-8. évfolyamán szerzett eredményeket? Minden kérdésre válaszolunk.

A felsőoktatási felvételin maximum 500 pontot lehet szerezni: legfeljebb 100 pontot kaphattok a középiskolai jegyek, 100 pontot az érettségi átlageredménye alapján. Maximum 200 pontot lehet szerezni a kiválasztott szakon kötelező vagy választható két tárgy érettségi eredménye alapján. További 100 többletpontot gyűjthettek például emelt szintű érettségivel, nyelvvizsgával, versenyeredményekkel.

Ilyenek a 2019-es felvételi pontszámítási szabályai: így kalkulálhattok a pontokkal

Maximum 500 pont - ennyit szerezhetnek a 2019-es felsőoktatási felvételin az alap- vagy osztatlan szakra jelentkezők tanulmányi és érettségi eredményeikkel, nyelvvizsgákkal, sport- és tanulmányi versenyeken elért helyezéseikkel, emelt szintű érettségivel, OKJ-s szakképesítéssel.

A középiskolai jegyek közül az alábbi öt tárgy utolsó két tanult évfolyam év végi osztályzatait kell figyelembe venni:

• magyar nyelv és irodalom (évenként a 2 osztályzat számtani átlaga),
• történelem,
• matematika,
• legalább két évig tanult választott idegen nyelv (vagy nemzetiségi nyelv és irodalom),
• egy, legalább két évig tanult választott természettudományos tantárgy vagy két, legalább egy évig tanult, választott természettudományos tantárgy. Természettudományos tantárgyak: fizika, kémia, biológia, földrajz (földünk és környezetünk), természetismeret, természettudomány.

Az így kapott eredményt meg kell duplázni, így maximum 100 pontot kaphattok.

A tanulmányi pontokba nem lehet beszámítani a 6 és 8 osztályos középiskola 5-8. évfolyamán szerzett jegyeket, valamint a szakmunkásképzésen szerzett bizonyítványban lévő osztályzatokat.

Minden, amit az idei felvételiről tudni kell: szabályok, dátumok és buktatók

Fontos dátumok, feladatok, szabályok és a legnagyobb buktatók. Összegyűjtöttünk mindent, amit az idei felvételiről tudni kell.

„Ha a jelentkező szakvélemény alapján felmentésben részesült a pontszámításhoz szükséges tantárgyak valamelyikének teljesítése alól, ennek igazolására a középiskolai bizonyítvány minden évfolyamáról szükséges másolatot csatolnia” – hívja fel a figyelmet a felvételi tájékoztató.

Fontos: pontduplázásra idén is van lehetőség, vagyis akár az adott szakon kötelező két tárgy érettségi eredményét is meg lehet duplázni (ebben az esetben a középiskolai jegyek és az érettségi átlageredménye nem számít).

A 2019-es felvételiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.