szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Április 26-ra szerveznek tüntetést a Kossuth térre középiskolások és egyetemisták: többek között a 2020-as felvételi szigor elhalasztását kérik, szerintük ugyanis a kormány több tízezer diáktól veszi el a továbbtanulás lehetőségét azzal, hogy nyelvvizsgához kötik a felsőoktatási felvételit. A megmozdulást a Független Diákparlament is támogatja.

„2020-tól a kormány több tízezer diáktól veszi el a továbbtanulás lehetőségét egy átgondolatlan nyelvvizsga-törvénnyel. Ez alapján pl. a Debreceni Egyetem egészségügyi karának ⅔-át nem vették volna fel tavaly, ezzel tovább súlyosbítva az egészségügy problémáit. A nyelvoktatás fejlesztése helyett olyan körülmények között várják el a kötelező nyelvvizsgát, amiben folyamatos a tanárhiány, és országosan a tavaly felvettek fele nem tudta volna teljesíteni ezt az elvárást.  Ez a törvény jól szemlélteti azt, hogy mennyit ér ma a diákok jövője, ha nem szólalunk fel miatta. Ideje megmutatnunk, hogy nekünk diákoknak is van véleményünk, hogy egy kiszámítható oktatási rendszerben szeretnénk tanulni, és hogy a jövőnket nem lehet semmibe venni” – írják az esemény Facebook-oldalán.

Hozzáteszik: az iskola a hasznos képességek fejlesztése helyett a folyamatos magolásról szól, az oktatási rendszer nem tudja felkészíteni a diákokat a 21. század kihívásaira, ráadásul a túlterheltség miatt a tanulóknak nem jut idejük saját magukra. 

Megismételte a minisztérium: a 2020-as felvételihez már kell nyelvvizsga

Megismételte az Emberi Erőforrások Minisztériuma: 2020-tól a felsőoktatásba felvétel alapfeltétele lesz a B2-es nyelvvizsga és az emelt szintű érettségi.

„Mi a célunk? A felvételihez kötelező nyelvvizsga bevezetésének elhalasztása addig, amíg az ország minden iskolájában elérhetővé nem teszik a minőségi nyelvoktatást. A felesleges túlterhelés csökkentése, magolás helyett a való életre készítsen fel az iskola. Az oktatási rendszer kiszámíthatóvá tétele, élhető jövő a diákoknak” – sorolják.

Itt a kiskapu? Nem minden képzésre vonatkozik a 2020-as felvételi szigor

Vannak olyan felsőoktatási képzések, ahol alacsonyabb a minimumponthatár, és 2020-tól sem kell nyelvvizsga és emelt szintű érettségi a bekerüléshez. A felsőoktatási szakképzés a menekülőút a 2020-as felvételi szigorítások elől?

Hozzáteszik: „a kialvatlanság miatt sokszor figyelmetlenek és kezelhetetlenek vagyunk az órákon, de ez csak egy tünete a folyamatosan romló oktatási rendszernek, amiben nap mint nap benne kell élnünk. Tudjuk, hogy a tanárainknak sincsen könnyű dolga, hiszen ez a rendszer nem csak minket, hanem őket is semmibe veszi. Mi nem egymás ellenségei, hanem szövetségesei vagyunk, éppen ezért tanárainkkal közösen kell küzdenünk egy igazságos, kiszámítható, modern oktatási rendszerért”.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!