szerző:
Eduline

Február 15-én lezárult az idei felsőoktatási jelentkezési időszak, ennek ellenére több határidőt is érdemes fejben tartani – hiába adták le a felvételizők jelentkezési lapjukat, ha az érettségi bizonyítványról, az okj-s végzettségről vagy a nyelvvizsga-bizonyítványról készített fénymásolatot nem küldik el időben. Mire kell figyelni a jelentkezési határidő után?

„A beérkezett jelentkezések feldolgozása már a múlt héten, még február 15-e előtt elkezdődött, a jelentkezési lapon vagy az e-felvételiben megadott és hitelesített adatok folyamatosan kerülnek be a felvételi nyilvántartásba. A jelentkezések feldolgozása során azt is ellenőrizzük, hogy minden fontos adatot megadtak-e a felvételizők, akiknél valamilyen hiányosságot észlelünk, azokat hiánypótlásra szólítjuk fel” – mondja Nagy Gabriella, az Educatio Nonprofit Kft. sajtóreferense. A hiányzó adatokat március 15-ig pótolhatod, a figyelmeztető üzenetet levélben vagy emailben kapod meg, úgyhogy érdemes minden nap ellenőrzi, érkezett-e hiánypótlási felszólítás az e-mailfiókodba. Negyven megjelölt szak, százezres eljárási díj: a 2011-es felvételi rekordereiről szóló összefoglalónkat itt olvashatod el.

Regisztrációs levél: minden adatot ellenőrizni kell

Május közepéig minden felvételizőnek meg kell kapnia a regisztrációs levelet, amelyben a személyes adatok mellett a jelentkezési lapon megjelölt szakok és intézmények, valamint a tizenkét számjegyből álló felvételi azonosító szerepel. Mindenképpen ellenőrizd, hogy az adatokat, valamint a képzések sorrendjét jól rögzítették-e a központi felvételi nyilvántartásban – ha valamelyikkel gond van, azonnal jelezd az Educatio ügyfélszolgálatán. A jelentkezési információkat egyébként a Felvi.hu-n is átnézheted, ehhez azonban személyes jelszavaddal kell belépni az elektronikus felvételi rendszerébe.

A ponthatárok kihirdetése 2010-ben. Sok tennivaló van nyárig
©

Ha nem a hagyományos, papír alapú jelentkezést, hanem az e-felvételit választottad, a regisztrációs levéllel együtt kapod meg az eljárási díj befizetéséhez szükséges sárga csekket is - kivéve, ha korábban jelezted, hogy banki átutalással fizetsz majd. Fontos, hogy csak ezzel a csekkel fizetheted be a kilencezer forintos alapdíjat, rózsaszín postai csekket vagy kitöltetlen sárga csekket ne használj.

Meddig változtathatod meg a szakok sorrendjét?

A megjelölt szakok sorrendjén még változtathatsz, erre július 7-ig van lehetőséged – új képzést ilyenkor már nem írhatsz be, viszont az érettségin, a tavasszal megszerzett nyelvvizsgákért és az év végi jegyek alapján kapott pontok ismeretében felcserélheted például a jelentkezési listán az első és a második helyen szereplő szakok sorrendjén. Módosítást kérhetsz levélben, amelyet az Oktatási Hivatal címére kell elküldened: ehhez a formanyomtatványt májustól töltheted le a Felvi.hu-ról, de az e-felvételi rendszerben is jelezheted a sorrendváltoztatást, az Educatio Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint májustól ezeket az ügyintézési funkciókat is elérheted.

A pontszámításhoz szükséges dokumentumokat – az érettségi bizonyítványt, az OKJ-s végzettség, a nyelvvizsga, a mesterképzésre jelentkezők esetében a diploma másolatát – legkésőbb július 7-ig elküldened az Oktatási Hivatalnak, vagy feltöltened az e-felvételi rendszerébe. Ha lemaradsz erről a határidőről, nem kapsz pluszpontokat a nyelvvizsgáért és a szakirányú képesítésért, ha pedig a bizonyítványaidat nem küldöd el időben, az egész eljárásról lecsúszol.

eduline