szerző:
Eduline

Ötven felsőoktatási intézmény, több tucatnyi szakiskola, nyelviskola és külföldi egyetem – január 21-én és 22-én megint megrendezik az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást a Papp László Budapest Sportarénában.

Az Eduline is kint lesz az Educatio kiállításon: összefoglalóinkat keresd pénteken és szombaton!
Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, 2011. január 21-22.  9-17 óra, Papp László Budapest Sportaréna (1143 Budapest, Stefánia út 2.)
A célkereszt közepében idén is a végzős középiskolások állnak, hiszen a standok nagy többségét a képzéseiket bemutató hazai és külföldi egyetemek, főiskolák és nyelviskolák állítják fel – az intézmények hallgatóitól pedig nemcsak a ponthatárokról és a kurzusokról, hanem praktikus tudnivalókról, mindennapi ügyekről is lehet kérdezni. Azt pedig talán még a legfelkészültebb aspiráns is bevallja, hogy kérdezni mindig van mit.

„Olyan ez, mint egy nyílt nap, amelyet több intézmény tart ugyanazon a helyen, ahol a diákok összemérhetik a kiállítók ajánlatait. Nem csak hazai, hanem külföldi egyetemeket, nyelviskolákat, szakképző iskolákat” – mondta Budai Boglárka, az kiállítást szervező Educatio Nonprofit Kft. sajtósa.

Az egyetemek mellett a felnőttképzési intézmények is képviseltetik magukat az Educatio kiállításon. Kővári Judit, a kiállításon másodszor bemutatkozó Junior Art Center lakberendező iskola oktatási igazgatója szerint ezek a standok nem a felsőoktatás képviselőinek konkurenciájaként vannak jelen, és nem is feltétlenül az érettségizőket szólítják meg, de jövőjük szempontjából számukra is elengedhetetlen a részvétel, és a végzős középiskolások közül egyre többeket tudnak elérni.

„Az elmúlt években érezhetően megnőtt az érdeklődés az iskolánk iránt. Ebben bizonyára szerepet játszik, hogy ha valakit nem vesznek fel államilag finanszírozott helyre, akkor a fizetős opciók között rögtön megjelennek az OKJ-s képzések, másfelől viszont arról sem lehet megfeledkezni, hogy a lakberendezést egyetemi szinten nem oktatják. Mivel a felvételi tájékoztatóban mi nem szerepelünk, az Educatio kiállítás az egyik legjobb felület, ahol megjelenhetünk” – mondta.

Ötven felsőoktatási intézmény, több tucat nyelviskola – hol érdemes elindulni?

„Azok vannak könnyebb helyzetben, akik meghatározott céllal jönnek ki a rendezvényre, például szeretnének többet megtudni az orvosképzéshez szükséges képességekről, vagy éppen a debreceni campus életének részleteit szeretnék megismerni” – mondják a szervezők, hozzátéve: a látogatásra érdemes készülni a felvételi kiadványok segítségével, illetve a kiállítás honlapját használva a napi program megtervezésével.

„De a bizonytalanabb diákok is megtalálják a számításukat, hiszen a kétségeiket eloszlathatja vagy megerősítheti, ha kérdésekkel bombázzák a kiállítókat. Még azok sincsenek elveszve, akik teljesen tanácstalanok azt illetően, hogy hova menjenek tanulni, és egyáltalán milyen képzést válasszanak. Nekik azt ajánljuk, hogy a Felvi standjánál, az ingyenes pályaorientációs tanácsadással kezdjék a napot” – mondja Budai Boglárka. Jó tudni egyébként azt is, hogy ugyanitt a felvételivel kapcsolatos általános információkról, például az e-felvételi működéséről is lehet érdeklődni, és a jelentkezési lapok is bárki beszerezheti.

„Az intézmények is évről évre egyre látványosabb és színesebb programmal jelennek meg a standjaikon” – mondják a szervezők. „Élő főzőcskézés, teljes harci felszerelésben megjelenő katonai hallgatók, DJ-zés, valamint egy igazi sportkocsi – tavaly ilyen és ehhez hasonló attrakciókkal álltak elő a főiskolák és egyetemek. Valószínűleg ez idén sem lesz másként.”

B.A.
eduline