Érettségi-felvételi Eduline

Itt a lista: ezekre a szakokra szinte lehetetlen lesz bejutni az idén

Elolvasom

Júliusban eldől, ki jut be egyetemre, főiskolára. Az idei szabályok szerint azok, akik alap- vagy osztatlan szakra jelentkeztek, elérik a 240 pontos határt, és "beférnek" az intézményi kapacitásba, állami ösztöndíjasként kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben. De mi lesz azokkal a képzésekkel, amelyekre többen jelentkeztek, mint ahány helyet biztosít az adott egyetem vagy főiskola? Cikksorozatunk első része: bölcsészképzések.

Érettségi-felvételi Eduline

Lejárt a jelentkezési határidő: így dől el, ki jut be a felsőoktatásba

Elolvasom

Pénteken éjfélig jelentkezhettetek a 2013 szeptemberében induló alap-, osztatlan- és mesterképzésekre, illetve felsőoktatási szakképzésekre. Attól függően, hogy milyen képzésre felvételiztek, különböző módon dől el, hogy bejuthattok-e állami ösztöndíjas vagy önköltséges képzésre. Összegyűjtöttük a lehetséges variációkat.

Érettségi-felvételi Szabó Fruzsina

Keretszámvágás: nagy biznisz az államnak a részösztöndíj

Elolvasom

Feleannyi pénzt kell adni az egyetemeknek és főiskoláknak, viszont minden diákkal alá lehet íratni a hallgatói szerződést - ezért jár jól az állam, ha állami ösztöndíjas helyek helyett részösztöndíjas férőhelyeket biztosít a felsőoktatási intézményeknek. A "fél tandíjas" finanszírozási forma a 2012-es felvételi legnagyobb bukása volt, átdolgozott formában azonban ismét a kormány elé kerül.