szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kiadó lakások tulajdonosai azonban már készülnek a főszezonra, azaz a felsőoktatási felvételi ponthatárainak a kihirdetésére.

A járvány kezdete óta átlagosan 10 százalékkal estek az albérletárak Budapesten, de a Várban, a pesti Belvárosban és a Terézvárosban ennél is nagyobb, 15-20 százalékos volt a csökkenés - írja a hvg.hu az ingatlan.com elemzésére hivatkozva.

A turizmus hanyatlása a budapesti rövid távú lakáskiadások esetében okozta a legnagyobb visszaesést. A vidéki egyetemi városokban eltérően alakultak az árak a járvány előtti helyzethez képest. Debrecenben 5 százalékkal 105 ezer forintra emelkedett, eközben Győrben 8 százalékkal 110 ezer forintra csökkent az átlagos bérleti díj. Miskolcon, Pécsen és Szegeden lényegében nem változtak az árak - maradt az átlag 85, 90, illetve 100 ezer forintos szint.

Viszont a kiadó lakások tulajdonosai már készülnek a főszezonra, mivel közeledik a felsőoktatási felvételi ponthatárainak a kihirdetése. De az elemzésből az is kiderül, ha az egyetemeken online kezdődik meg az oktatás szeptembertől, akkor csökkenhet az albérletek iránti kereslet. Ugyanakkor számos felsőoktatási intézmény - például az ELTE  - átmenetileg átalakítaná a kollégiumi szobákat kevesebb férőhelyessé a járvány elleni védekezés miatt, ez pedig növelheti az igényt a kiadó lakások iránt.

Egy 400 fős kollégiumát zárja be az ELTE ősztől

Újragondolják a hallgatók kollégiumi ellátását a következő tanévtől az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) a biztonsági intézkedések, és az elővigyázatosság miatt.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!