szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem minden könyvtár dohos, régi és pókhálós. Erre példa Oodi Könyvtár is Helsinkiben, amit a világ legjobbjának választottak és néhány hónappal a megnyitása után már turistaattrakció.

Az Oodi Könyvtárat augusztus végén a világ legjobb közkönyvtárává választották az IFLA döntése alapján, a könyvtárak nemzetközi szövetsége a közösségi kialakítást, az építészeti értékeket és az új szolgáltatásokat emelte ki a díjjal kapcsolatban. Az Index megnézte, milyen egy 21. századi csúcskönyvtár, ahol könyvön kívül gördeszkát is lehet kölcsönözni.

A könyvtár napi 10-20 ezer látogatóval büszkélkedhet. Igen, mindez egyetlen könyvtárban, ami néhány hónappal a megnyitása után máris Finnország új ikonikus épülete lett - írja az oldal. Egyszerre nagyjából csak százezer kötet van bent, de ebben a tekintetben is folyamatos a pörgés: a városi könyvtárak között folyamatosan áramlik az 1,7 milliós állomány.

Helsinkiben ugyanis a könyveknek nincs állandó helye, vissza lehet őket vinni bármelyik könyvtárba, ki lehet őket kölcsönözni bárhonnan, amiért ugyanúgy nem kell fizetni, mint szinte semmilyen más könyvtári szolgáltatásért sem.

Egy 2016-os nemzetközi kutatás a finnek a világelsők olvasásban, a könyveladások a digitalizáció ellenére is nőnek, az átlagfinn pedig évente 15 könyvet kölcsönöz ki a könyvtárakból, ami szintén rekord.

„Nagyon nyitottak voltunk az új technológiákra, és ezek itt majdnem mind ingyenesek” – mondta Anna-Maria Soininvaara igazgató az oldalnak.

A könyvek mellett van Playstation, Nintendo Switch, Xbox, retró Super Nintendo óriásképernyővel, ezekre persze ugyanúgy előre be kell jelentkezni, mint a profi hang- és videóstudióra. Utóbbiakból kilenc van, de a nagy kereslet miatt két hetet is kell rájuk várni, utána viszont egy kezdő együttes ingyen veheti fel az albumát stúdiókörülmények között, és persze a saját podcastadás is tökéletesen kivitelezhető - írja az oldal.

Ezek a filmek tarolnak a héten a mozikban - programajánló

A héten egy animációs film nyerte a legnépszerűbb mozibemutató címét. Mutatjuk, melyik filmekre mennek a legtöbben, miket érdemes a héten megnézni moziban.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.