szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az utóbbi egy hétben rengeteg korlátozást bevezettek az országban a járványhelyzet miatt. Az egyetemek után az általános és középiskolák, valamint az óvodák és a bölcsődék is bezártak. A szigorítás azonban a magánóvodákat- és bölcsődéket nem érinti, így teljes káosz alakult ki körükben.

A Magyarországi Családi Bölcsődék Közhasznú Egyesületének oldalán elérhető adatok szerint nem kevés intézményt érint a koronavírus helyzet miatt kialakult káosz, ugyanis 2300-nál is több magánóvoda- és bölcsőde van az országban.

Ezeknek az intézményeknek hivatalosan nem kell zárva lenniük, mivel nem az állam, de nem is az önkormányzat a fenntartójuk. A Gyerekvédelmi törvény szerint szolgáltatást nyújtanak és a szociális ellátórendszer részei. Működésüket a kormányhivatal engedélyezheti és ellenőrizheti – írja a hvg.hu.

A lap több tulajdonost és intézményvezetőt is megkeresett, akik egyetértettek abban, hogy hatalmas a fejetlenség és a tanácstalanság, mivel mindenkinek a saját hatáskörébe tartozik, hogy bezárnak-e. A válasz egyszerűnek tűnhet, de nem az, ugyanis a tulajdonosok többsége vállalkozó, többnyire nonprofit vállalkozás keretében vagy egyesületi, esetleg alapítványi fenntartásban üzemeltetik a családi bölcsődéket. Ezért megy a fejtörés, hogyha nem mennek be dolgozni, akkor az a fizetett szabadság terhére, táppénzzel vagy fizetés nélküli szabadsággal lehetséges.

Hivatalos tájékoztatást csak egyszer kaptak, amikor március 12-én, délután a Magyar Államkincstár Szociális Ellátások Főosztálya üzent nekik a veszélyhelyzet kihirdetéséről.

Egy budai családi bölcsőde vezetője saját hatáskörében úgy döntött, hogy március 16-tól határozatlan időre bezárnak, míg máshol csak ügyeletet tartanak azoknak a gyerekeknek, akiknek a felügyeletét a szülők nem tudják megoldani. De vannak olyan intézmények is, ahol félnek meghozni ezeket a lépéseket, ugyanis tartanak attól, hogyha elküldik a családokat, akkor csődbe mennek.

Egy másik, szintén fővárosi bölcsődében attól tartanak, hogy elvesztik a nekik járó állami támogatást. Ezt ugyanis - az állami intézményekkel szemben - csak akkor kapják meg, ha a gyerekek ott vannak. Hiányzás esetén a pénzt vissza kell fizetni. Egyes esetekben a szülők támogatóak és készek a vállalkozás fenntartása érdekében fizetni, míg máshol a márciusi díjak visszafizetését is kérik.

A magánbölcsődék- és óvodák szakmai szervezete, a Magyarországi Családi Bölcsődék Közhasznú Egyesülete is bizonytalan. Először azt közölték, hogy a bölcsődék bezárását a kormányzat az önkormányzatok hatáskörébe helyezte át, ami azt jelenti, hogy minden, nem állami fenntartó saját hatáskörében, a szabad döntés jogával rendelkezik a nyitva tartást vagy a bezárást illetően. Majd később újabb tájékoztatást küldtek, amiben a fogalmak rendezetlensége miatt arra hívták fel a figyelmet, hogy „senki ne döntsön az ügyeleti nyitva tartás mellett, helyette kövesse a szolgáltatás helye szerinti önkormányzat rendeletét és tartsa is azt be”.

Emmi: gyakorlati tanácsok bölcsődék és óvodák számára

Tizennyolc pontból álló listát tett közzé a Nemzeti Népegészségügyi Központ a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében a bölcsődések és az óvodások gondozói, valamint a szülők számára.

Nem szeretnél lemaradni a legfontosabb információkról? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.