szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Milyen módon rangsorolhatják a jelentkezőket a középiskolák? Mennyit számít a felvételi írásbelije, és hol szervezhetnek szóbeli vizsgát? Fontos kérdésekre válaszolunk.

Már le lehet tölteni a 2020-as középiskolai írásbeli felvételi jelentkezési lapját az Oktatási Hivatal oldaláról. Most röviden összeszedtük, hogyan rangsorolhatják az iskolák a jelentkezőket. A középfokú iskola a felvételi kérelmekről három módon dönthetnek az iskolák:

  • a tanulmányi eredmények alapján, vagy
  • a tanulmányi eredmények és a központi írásbeli vizsga eredményei alapján, vagy
  • a tanulmányi eredmények, a központi írásbeli vizsga és a szóbeli vizsga eredményei alapján.

A középfokú felvételi eljárásban csak központi írásbeli vizsga tartható. Ha a középfokú iskola nemzetiségi nevelés-oktatást folytat - teszi hozzá az Oktatási Hivatal -, a hozzá jelentkező tanulók szövegértési kompetenciáinak a vizsgálatához a központi írásbeli vizsga magyar nyelvi feladatlapjai helyett helyben készített nemzetiségi nyelvű szövegértési feladatsort használhat.

Mennyit számít az írásbeli?

A központi írásbeli vizsgán elérhető eredménynek az iskola felvételi eljárás egészében megszerezhető összesített eredmény, összpontszám minimum 50 százalékát kell képviselnie - írja a hivatal.

Hol lehet szóbelizni?

Helyi felvételi vizsga (szóbeli vizsga) csak központi írásbeli vizsga mellett, ahhoz kapcsolódva, és csak abban az esetben szervezhető, amennyiben a felvételi évét megelőző három év átlagában a jelentkezők száma több mint kétszeresen meghaladja a felvehető tanulók számát.

Mennyit számít a szóbeli?

A szóbeli vizsga eredménye – ha az iskola azt előírja – a felvételi eljárás egészében megszerezhető összpontszám 25 százalékánál nem lehet több.

A HVG ismét elkészítette a legjobb 100 gimnázium listáját. A rangsorok mellett számos interjút, cikket találtok a középiskolai oktatásról, az iskolaválasztásról, a felvételi menetrendjéről is. A HVG középiskolai rangsorát rendeljétek meg itt.

Már lehet jelentkezni: nyilvánosságra hozták a középiskolai írásbeli vizsgák jelentkezési lapját

Már le lehet tölteni a 2020-as középiskolai írásbeli felvételi jelentkezési lapját az Oktatási Hivatal oldaláról.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.