szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hétfőn megkezdődött a lengyel pedagógussztrájk második hete.

A lengyel pedagógus-szakszervezetet (ZNP) vezető Slawomir Broniarz a Twitteren bejelentette, hogy a közelgő általános és középiskolai záróvizsgák, illetve az érettségi ellenére megindítják a sztrájkot. Ezt be is tartották, hiszen az általános iskolai záróvizsgákat hétfőn meg is tartották, közel 13 000 iskolában mintegy 377 000 diák számára. Az egy hónap múlva tartandó érettségi sorsa továbbra is bizonytalan - írja a Washington Post.

A korábbi hírek szerint a sztrájkoló szakszervezetek, a ZNP és a Forum ZZ szerint az oktatási intézmények csaknem 80 százaléka és 500 ezer pedagógus döntött úgy, hogy csatlakozik kezdeményezésükhöz. A megmozdulás résztvevői azt szeretnék elérni, hogy ezer zlotyval (75 ezer forinttal) megemeljék a pedagógusok fizetését, valamint biztosítsanak több karrierlehetőséget számukra, és változtassák meg a rájuk vonatkozó teljesítményértékelési kritériumokat.

A ZNP rámutatott, hogy egy tapasztalt pedagógus bruttó alapfizetése körülbelül 3500 zloty (alig több mint 262 ezer forint), ami a havi lengyel átlagfizetés mintegy 70 százaléka. Egy kezdő ezzel szemben mindössze az átlagbér felét kapja.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!