szerző:
Eduline

15 ezer fiatal utazhatja be Európát a DiscoverEU új uniós kezdeményezés segítségével - 18 évesek pályázhatnak egy különleges utazási igazolványra. Itt vannak a részletek.

Tényleg ingyen lehet beutazni Európát?

A résztvevők átlagosan 255 euró értékű utazási igazolványt kapnak. Az utazási igazolvány másodosztályra szól, elsősorban vasúton használható.

Minden 18 éves automatikusan megkapja az utazási igazolványt?

Nem. Pályázni kell, összesen 15 ezer 18 éves kap lehetőséget – egész Európából.

©

Kik pályázhatnak?

Azok, akik:
    2018. július 1-jén 18 évesek (azaz 1999. július 2. és 2000. július 1. között születtek);
    rendelkeznek a 28 uniós tagállam valamelyikének állampolgárságával;
    az internetes jelentkezési lapon megadják a személyazonosító igazolványuk vagy útlevelük számát;
    utazásukat az EU 28 tagállamának valamelyikében kezdik meg;
    azt tervezik, hogy utazásukat 2018. július 9. és szeptember 30. között kezdik meg;
    azt tervezik, hogy legalább 1 napig és legfeljebb 30 napig fognak utazni;
    azt tervezik, hogy legalább 1 és legfeljebb 4 másik uniós országba utaznak el;
    vállalják, hogy a DiscoverEU nagyköveteként működnek közre.

Csoportosan is lehet jelentkezni?

Csoportosan is lehet, maximum öt fő lehet egy csoportban. Ebben az esetben ki kell jelölni egy csoportvezetőt, aki kitölti a jelentkezési lapot, és ő válaszolja meg a kvízkérdéseket és a döntő kérdést. Miután benyújtotta a jelentkezést, kap egy kódot, melyet közöl a csoport többi tagjával. E kód birtokában a csoport összes tagja regisztrálhatja magát a honlapon, és megadhatja személyes adatait. A korkövetelmény a csoport összes tagjára vonatkozik, tehát mindegyik jelentkezőnek 18 évesnek kell lennie.

Mikor lehet jelentkezni?

A jelentkezési időszak 2018. június 12. közép-európai idő szerint déli 12 órától június 18. közép-európai idő szerint déli 12 óráig tart.

„Jelentkezéskor először meg kell adnod néhány adatot magadról és a tervezett utazásodról. Majd válaszolnod kell 5 kvízkérdésre a kulturális örökség európai évével és az EU ifjúsági kezdeményezéseivel kapcsolatban. Végül pedig válaszolnod kell egy más típusú, döntő kérdésre is. Az erre adott válaszok lehetővé teszik a Bizottságnak, hogy túljelentkezés esetén rangsorolja a jelentkezőket. A kiválasztott résztvevőknek 2018. július 9. és szeptember 30. között kell megkezdeniük az utazást” – írják.

Itt a lista: ingyen vonatjegyet kapnak a diákok, ha ezekre a helyekre utaznak

Huszonöt helyszínnel bővült a diákok számára díjmentes vasúti utazással látogatható országos múzeumok, nemzeti emlékhelyek és műemlékek köre. Itt találjátok a teljes listát. Az általános iskolák, középfokú iskolák és gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézmények nappali tagozatos diákjai a tanítási napokon és szombatonként díjmentesen utazhatnak a vasúton, ha a listán szereplő műemlékekeket, múzeumokat, emlékhelyeket látogatják meg.

Mit várnak el a résztvevőktől?

Be kell számolni az utazási élményeikről, például a közösségi oldalakon (az Instagramon, a Facebookon vagy a Twitteren) vagy az iskolájukban, a helyi kultúrházban stb.

Mit kell saját zsebből fizetni?

Saját maguknak kell állniuk a szállás, az ellátás, a biztosítás és az esetleges pótdíjak költségeit, továbbá az utazással kapcsolatban felmerülő minden egyéb kiadást. További infókat itt találtok.