szerző:
Eduline

Idén érettségiztek vagy diplomáztok, és külföldi továbbtanulásban gondolkodtok? Cikksorozatunkban megnézzük, milyen az egyes országok felsőoktatási rendszere és hogyan jelentkezhettek. Tizedik rész: Törökország.

A Bogaziçi University, vagyis a Boszporusz Egyetem egyik épülete
©

Törökországban nem ingyenes a felsőoktatás, a tandíjak ugyanakkor nem magasak: az állami egyetemek török nyelvű alapképzésein már 67 ezer forint, az angol nyelvűeken pedig 127 ezer forintért tanulhattok szemeszterenként. A mesterképzéseken a féléves tandíj 84 ezer, illetve 168 ezer forinttól kezdődik. Az intézményi ösztöndíjakból viszont akár a tandíj felét is fedezhetitek, havonta pedig már 100 ezer forintból is kijöhettek. Itt találtok törökországi ösztöndíjakat.

A BA/BSc-képzés négyéves - az orvosi képzés viszont hat, az állatorvosi, a fogorvosi és a gyógyszerészeti pedig öt évig tart -, felsőfokú szakmai végzettséget az úgynevezett Higher Vocational Schoolokban pedig két év alatt szerezhettek, és Associate’s vagy Pre-Bachelor’s Degree-t kaptok. Ezek gyakorlatorientált programok olyan területeken, mint a turizmus, kereskedelem, informatika, pénzügy, gasztronómia és dizájn. A mesterképzés kétéves, a doktorit pedig három-öt év alatt végezhetitek el.

Ezek a legjobb török egyetemek
Quacquarelli Symonds 2014/2015-ös világrangsorának top 500-as listájára öt görög intézmény került fel. A Bilkent University és a Bogaziçi University (Boszporusz Egyetem) fej fej mellett a 399. helyen végzett, a Middle East Technical University pedig a 401-410. helyet szerezte meg. A Koc University a 461-470., a Sabanci University pedig a 471-480. lett.

Az állami egyetemeken a szakok egy részén török nyelven folyik az oktatás, de szép számmal találtok angol nyelvű programokat alap- és mesterképzési szinten is. Ha nem megfelelő a török- vagy angoltudásotok, nyelvtanfolyamon vagy akár egyéves előkészítőn is részt vehettek. A magánegyetemeken viszont a legtöbb képzés angolul indul: ezekben az intézményekben magas a tandíj, ugyanakkor a hallgatók több mint negyven százaléka részesül valamilyen ösztöndíjban.

Hogyan jelentkezhettek?

A felvételi eljárást minden intézmény maga bonyolítja le, a jelentkezési határidőt is az adott egyetem, főiskola honlapján találhatjátok meg. Törökországban a tanév szeptember közepén vagy október elején kezdődik, és májusig vagy június elejéig tart - néhány program nem csak ősszel, hanem tavasszal is indul. Van kvóta, így külföldi diákokkal csak a férőhelyek egy bizonyos százalékát tölthetik fel - jelentkezzetek minél előbb, hogy ne maradjatok le.

Az alapszakos felvételi során írathatnak írásbeli tesztet, kérhetnek motivációs levelet vagy tarthatnak szóbeli vizsgát. Igazolnotok kell a nyelvtudásotokat is: elfogadják többek között a TOEFL- és az IELTS-vizsgát, de ha ezeket nincs lehetőségetek letenni, az intézmény szervez saját nyelvi vizsgát is.

Ha mesterszakra jelentkeztek, szakmai önéletrajzot, motivációs levelet és ajánlásokat is le kell adnotok. Még több információt a törökországi továbbtanulásról a Study in Turkey oldalon találtok.

Külföldi továbbtanulás, teljesen ingyen

Németország

Ausztria

Dánia

Svédország

Skócia

Norvégia

Írország

Finnország

Görögország

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!