szerző:
Eduline

Milyen bankszámlát érdemes nyitni? Hogyan lehet spórolni az utazáson vagy a tankönyveken? Kilenc pénzügyi tipp egyetemistáknak és főiskolásoknak.

Az elsőévesek zöme csak az egyetem, főiskola kezdetén szembesül azzal, hogy ezentúl egyedül kell a pénzt kezelnie, csekkeket befizetnie, bankszámlát nyitnia, vezetnie a költségvetését - mutat rá a Forbes, amely gólyáknak szóló pénzügyi tippeket gyűjtött össze. 

1. Megfelelő bankot válasszatok

Érdemes rászánnotok egy kis időt a megfelelő bank kiválasztására. Járjatok utána, mennyibe kerül a pénzfelvétel, és milyen bankautomaták vannak a campus környékén, nézzétek át, melyik banknál alacsonyabb a számlavezetési és a bankkártyadíj, mennyit kell fizetni az utalásokért. Vannak kifejezetten hallgatóknak szánt számlák, amelyek általában sokkal olcsóbbak, mint egy sima csomag.

2. Kövessétek a kiadásaitokat mobilon

Regisztráljátok a kiadásaitokat, készítsetek költségvetést. Sokkal könnyebb úgy spórolni, ha pontosan tudjátok, mire mennyit költhettek és költöttetek. Ehhez több mobilalkalmazást is letölthettek, például a Level money-t vagy a Mintet.

©

3. Okosan a könyvesboltban!

A könyvesbolt valószínűleg a legdrágább megoldás - inkább vegyétek ki a szükséges könyveket a könyvtárból. Ha mégis megvennétek, először az antikváriumokban és a könyvcserélő oldalakon keressétek a kiadványokat. Ezekől itt írtunk részletesen.

4. Felejtsétek el a kocsit

Akkor sem érdemes autóval járni az egyetemre, ha van saját kocsitok. Inkább használjátok a tömegközlekedést, próbáljátok ki a telekocsit vagy biciklizzetek. A telekocsikról itt írtunk, budapesti bringakörképünket pedig itt olvashatjátok.

5. Ne vegyetek fel több diákhitelt, mint amennyi szükséges

Már az egyetem előtt érdemes megismernetek a diákhitel feltételeit, és kiválasztani a megfelelő verziót. Például a diákhitel1-et csak akkor vegyétek fel, ha nem a tandíjra kell a pénz, hiszen a diákhitel2-es kamat sokkal alacsonyabb, hátránya viszont az, hogy csak a tandíjra költhetitek. Járjatok utána annak is, milyen ösztöndíjakat pályázhattok meg - ezekről itt írtunk.

6. Már most kezdjetek el félretenni

Heti vagy havi egy-kétezer forint is sokat számít, viszont legyetek nagyon következetesek, ezt a pénzt ne költsétek el.

7. Szerezzetek valamilyen munkát vagy gyakornoki pozíciót

Akármennyit is kerestek, a pluszpénz mindenképpen jól jön, de ami sokkal fontosabb: munkatapasztalatot szereztek, és az önéletrajzotokban is jól mutat, hogy már foglalkoztatok valamivel az egyetem, fősuli mellett. A diákmunka a rugalmassága miatt lehet ideális, de ha kifejezetten az önéletrajzotok turbózására akartok valamilyen munkát, akkor a gyakornoki programokat próbáljátok ki.

8. Vegyetek fel minél több órát

Minél hamarabb diplomáztok, annál hamarabb szerezhettek teljes munkaidős állást. Ha nem akarjátok túlvállalni magatokat, akkor se csússzatok olyan tárgyakkal, amelyek meghosszabbítják a tanulmányi időtöket. Ez lebegjen a szemetek előtt a következő vizsgaidőszakban.

+1. Építsetek kapcsolatokat

Egy jól felépített kapcsolati háló mindennél többet ér - a legjobb állásokat nem hirdetik meg a cégek, csak az ismerőseiteken keresztül szerezhettek tudomást a betöltetlen pozíciókról. Tíz hiba, amit minden álláskereső elkövet.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!