szerző:
Eduline

Közös állásfoglalást adott ki öt egyetem kommunikáció- és médiatudományt oktató tanszéke, valamint a Médiakutató Alapítvány a kommunikációs alapképzés tervezett megszüntetése ellen.

©

A Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Eszterházy Károly Főiskola, a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció- és médiatudomány alapszakot oktató tanszékei, és a Médiakutató Alapítvány mélységes aggodalmukat fejezik ki a kiszivárgott minisztériumi tervezet miatt, amely 2016-tól más szakok mellett megszüntetné a kommunikáció- és médiatudomány alapszakot is - számolt be a szombaton megjelent közös állásfoglalásról a hvg.hu.

A levélben arra kérik az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy tegye hozzáférhetővé a tervezetet a "legfontosabb belső szakmai fórumok számára", hogy "az egyeztetés szakmailag megalapozott, lehetőség szerint konszenzusos végeredményhez vezessen".

Felhívják a figyelmet arra, hogy a kommunikáció szakos frissdipomások munkaerő-piaci beágyazottsága kifejezetten jó, és a további, a szak megszűnése mellett leggyakrabban elhangzó érvek, mint a képzési terv elavultsága és a túlképzés ténye, ugyancsak hamisak. Kitértek arra is, hogy a kormány egy olyan szak megszűntetését tervezi, amely tanköltségét a bejutási küszöb felemelése miatt már most sem az állam, hanem a hallgatók fizetik meg. Az aláírók szerint pontosan az ellenkező intézkedés, az állam által támogatott helyek számának növelése lenne indokolt, hogy ezzel megteremthessék a társadalmi esélyegyenlőség feltételeit azon tehetséges fiatalok számára, akik anyagi okok miatt nem tudják vállalni a költségtérítéses képzést.

Megszűnik a kommunikáció szak?
Március elején több egyetemi, főiskolai forrás számolt be arról, hogy több alapszak mellett megszűnhet a kommunikáció oktatás is. A hírre korábban már reagált a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola - amely a Corvinus mellett a leginkább megérezné a szak megszűnését - és az EMMI is, szerintük csak "szakracionalizálás" zajlik. Az Oktatási Hálózat a tervezet azonnali nyilvánosságra hozatalát követelte. Maruzsa Zoltán, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár március végén megerősítette, hogy 2020-ra 15 százalékkal csökkentik a szakok számát, a részleteket április közepén véglegesítik, így még június közepe előtt elfogadhatja az Országgyűlés.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!