szerző:
Eduline

Míg a vezető egyetemeken az önköltséges képzéseket is tömegével vállalják a hallgatók, addig a kisebb, vidéki...

A BUdapesti Gazdasági Főiskola - idén is ez a legnépszerűbb főiskola
©

Míg a vezető egyetemeken az önköltséges képzéseket is tömegével vállalják a hallgatók, addig a kisebb, vidéki főiskolák komoly bajba kerülhetnek: szakok tucatjait nem tudják elindítani szeptemberben. Mindez akár végzetes is lehet számukra, a kormányfő ugyanis a napokban világossá tette, hogy amelyik képzőhelyet elkerülik a fiatalok, azok a jövőben ne is számítsanak támogatásra – írja a Magyar Nemzet.

A Szolnoki Főiskolán például a 18 meghirdetett nappali rendszerű alapképzésből 11-et el sem tudnak indítani szeptemberben. Túróczi Imre rektor szerint az üzleti szakokon nem lesz támogatott képzés, s a pontszámok is alacsonyak idén: még a legnépszerűbb turizmus-vendéglátás szakra való bejutáshoz is elegendő volt a minimumot alig meghaladó 246 pont.

Nem üzemel teljes gőzzel ősztől a kecskeméti és a nyíregyházi főiskola sem, előbbiben 7, utóbbinál 8 nappalis alapszak nem indul el, s hasonló a helyzet a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán is, ahol a nappali alapképzések felére egy hallgató sem fog beiratkozni.