szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kiknek és pontosan mennyit kell fizetniük? Itt vannak a részletek.

Ha már nem álltok hallgatói vagy tanulói jogviszonyban, de még munkát sem találtatok, akkor fizetnetek kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Azoknak ugyanis, akik tavasszal fejezték be a középiskolát, egyetemet vagy főiskolát, október 31-ig érvényes a diákigazolványuk, ezután nekik 45 nap áll a rendelkezésükre, hogy igénybe vegyenek egészségügyi szolgáltatásokat. December 16-tól ugyanis már TB-t kell fizetniük.

Kiknek kell fizetni?

TB-járulékot azoknak kell fizetnie, akiknek megszűnt a tanulói vagy hallgatói jogviszonya, és még munkát sem találtak. Ez azt jelenti, hogy ha nyáron érettségiztetek vagy diplomáztatok, akkor már december közepétől megszűnhet a TB-tek. Fontos, hogy a "majdnemdiplomások", tehát az államvizsgázott, de a nyelvvizsga miatt még diplomát nem szerzett volt hallgatóknak is fizetniük kell.

Mikortól kell fizetni?

A diákigazolványotok érvényességi idejét követő 46. naptól már él a fizetési kötelezettség.

Mennyit kell fizetni?

2019-ben havonta 7500 forintot kell fizetnetek december közepétől, ha október 31-ével megszűnt a tanulói vagy hallgatói jogviszonyotok, és azóta munkát sem sikerült találnotok. 2020-tól azonban emelkedik a TB járulék összege, jövőre már 7710 forintot, azaz napi 257 forintot kell majd érte fizetni.

Pályakezdők, figyelem! Így írhattok ütős motivációs levelet

A munkáltatók sokszor kísérőlevelet vagy más néven motivációs levelet is kérnek az önéletrajz mellé, így pályakezdőként biztos, hogy fogtok találkozni ezzel a műfajjal. De milyen szabályokra kell odafigyelnetek? Mitől lesz jó egy motivációs levél, és hogyan tűnhettek ki a tömegből? Most összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.