szerző:
Tóth Alexandra
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hátatok közepére kívánjátok a vizsgákat? Minden egyetemista egyetért azzal, hogy a vizsgaidőszak legkeményebb pillanatai valamikor január közepén jönnek el, amikor már mindenki a negyedik-ötödik vizsgára tanul, és egész egyszerűen elfáradt. Ezért összegyűjtöttünk nektek néhány trükköt, amellyel könnyebben átvészelhetitek ezt az időszakot.

1. Zárjatok ki mindent, ami elcsábíthat

Mindenki tudja, hogy ha tanulás közben mellettetek van a telefonotok, be van kapcsolva a gépetek és még zene vagy a tévé is megy háttérzajként, akkor nem fogtok tudni a tanulásra koncentrálni. Persze elhisszük, hogy már semmi kedvetek nincs a jegyzetek felett görnyedni, de ezeknek a kütyüknek a társaságában csak az időtöket vesztegetitek. Sokkal gyorsabban fogtok haladni, ha csak a tanulásra összpontosítotok.

2. Tartsatok szüneteket

Hiába szeretnétek gyorsan letolni 3-4 tételt, az agyatok nem fogja tudni befogadni ezt a rengeteg információt. Éppen ezért a hatékony tanulás érdekében jobb, ha nagyjából 30 percenként tartotok egy-egy 5 perces szünetet. Ebben a néhány percben hallgassatok egy kis zenét, igyatok egy kis vizet vagy egyetek egy-két kocka csokit.

3. Használjatok tanulókártyákat

Készítsetek kérdés-válasz kártyákat az anyagból. A tanulókártyákat sokan szeretik, hiszen bárhová magatokkal tudjátok vinni a cetliket, ráadásul amíg elkészítitek a kártyákat, az anyagot is megtanulhatjátok. Fontos, hogy a pakliból ne szedjétek ki azokat a kártyákat, amelyekre már többször jó választ adtatok.

4. Nassoljatok – egészségesen

Bár a legtöbb egyetemista vizsgaidőszakban a gyors kaják, a töménytelen cukrok és csokoládék híve, ti ne ezt a tábort erősítsétek! Válaszátok inkább a jól bevált szőlőcukrot, az olajos magvakat és a gyümölcsöket saját magatok megjutalmazására. Ha pedig csokit kívántok, akkor az étcsokoládé mellett tegyétek le a voksotokat, ugyanis ez a fajta kis mértékben még a koncentrációs képességeiteket is képes javítani.

5. Osszátok fel az anyagot

Ki mondta, hogy ne segíthetnétek egymást a tanulásban? Az eredményesebb tanulás érdekében osszátok fel a témákat vagy fejezeteket egymás között. A jegyzetelést követően üljetek össze és beszéljétek át közösen az összes anyagot. Ezzel a módszerrel sokkal gyorsabban tudtok majd tanulni.

Ők a vizsgázók legnagyobb ellenségei: tíz dolog, ami elválaszthat a sikeres vizsgától

Már nincs sok hátra a vizsgaidőszakból, de sokan küzdenek még az utolsó beadandókkal, beugrókkal és vizsgákkal. Ilyenkor minden és mindenki akadály, de kik állhatnak közétek és a sikeres vizsgák közé?