szerző:
Eduline

Az amerikai felmérések szerint a magas fizetéshez nem feltétlenül kell egyetemi végzettség. Összehasonlítottuk, mennyit kereshet valaki a tengerentúlon frissdiplomásként és érettségivel, ha még nincs munkatapasztalata.

Számos állás nem igényel gyakorlatot, sőt több helyen be is tanítják a jelentkezőket a munka megkezdése előtt. Az ehow.com összegyűjtötte, középiskolai végzettséggel milyen területeken érdemes leginkább elhelyezkedni.

A szállítmányozás egyike azoknak a területeknek, amelyek a legmagasabb fizetést ígérik a gyakorlattal nem rendelkező, frissen érettségizett fiataloknak. A legtöbb teherszállítással foglalkozó cég már a betanítás alatt fizet a leendő sofőröknek, akik 3 hónapos munkaviszony után már havi ötezer dollár, azaz egymillió forintos bért vihetnek haza. Szintén jól fizető kezdő pozíciókat kínál az építőipar: a vízvezeték- és villanyszerelők keresete rövid idő alatt elérheti a havi háromezer dollárt, vagyis hatszázezer forintot – és nem mellesleg a túlórákat is jól megfizetik.

Különböző szolgáltatásokat kínáló vállalkozóként is jól meg lehet élni az Egyesült Államokban: a kedvező adózási feltételek mellett a rugalmas időbeosztás is vonzó lehet a pályakezdőknek. A vendéglátóipar is számos lehetőséget kínál az érettségivel rendelkezők számára: felszolgálóként és pultosként gyakorlatilag bárki el tud helyezkedni. Talán keveseknek jut eszébe, de a hadseregben is magas kezdő fizetéssel várják a tizen- és huszonéveseket.

©

A buzzle.com azokat az állásokat vette sorra, ahol frissdiplomásként a legmagasabb fizetésre lehet számítani az Egyesült Államokban. Az oldal adatai szerint olajmérnökként lehet a legtöbbet keresni kezdő pozícióban, körülbelül havi tízezer dollárt, vagyis kétmillió forintot. Ehhez a munkához azonban rendkívül magas matematikai, geofizikai és geológiai képzettségre van szüksége a jelölteknek. Nem panaszkodhatnak a kezdő fizikusok sem, akik havonta 8500 dollárt, vagyis 1 millió 700 ezer forintot vihetnek haza. 

Ugyanennyit keresnek a pályakezdő mérnök informatikusok és a közgazdasági és pénzügyi elemzők is. Érdekes adat, hogy frissdiplomás kertépítő mérnökként ugyanannyit kereshet valaki az Egyesült Államokban, mint kezdő kamionsofőrként: havi egymillió forint körüli összeget.

eduline