szerző:
Eduline

A szakképzésben is kancellárok felelnek majd az intézmények gazdálkodásáért egy új törvényjavaslat szerint.

©

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a benyújtó, mivel ezt a területet elvették az oktatást irányító tárcától. Úgy fogalmaz az indoklásban, hogy „a felsőoktatási intézményekben már jól működő intézmény mintájára” tervezik ezt a lépést – írja a hvg.hu.

A javasolt szöveg szerint ugyan a szakképzési centrumok „első számú felelős vezetője és képviselője a főigazgató”, de mivel „az intézmények felelős, átlátható és professzionális gazdálkodásának biztosítása” leginkább „kancellárokon keresztül valósítható meg”, szinte minden lényeges hatáskör náluk lesz. A tanároknak és az oktató munkát közvetlenül segítő dolgozóknak a főigazgató lesz a munkáltatója, de a fizetésüket csak a kancellár egyetértésével állapíthatja meg.

Nagyon elégedett az oktatási államtitkár: a kancellárok hozták egyenesbe az egyetemeket?

Az Emmi oktatásért felelős államtitkára átadta az állami felsőoktatási intézmények élére kinevezett kancellárok megbízóleveleit csütörtökön. Palkovics László a budapesti rendezvényen azt hangoztatta, hogy a három évvel korábban bevezetett kancelláriarendszernek köszönhetően az egyetemek jelentős része már jól működik.