szerző:
Eduline

A szavak, a számok és a dátumok helyesírását is ellenőrizhetitek a Magyar Tudományos Akadémia tanácsadó portálján, a helyesiras.mta.hu-n. A portál egyesíti a szótárak és a helyesírási szabályzat előnyeit. Megnéztük, hogyan működik.

©

A helyesiras.mta.hu nemcsak megmondja, hogyan kell helyesen írni egy-egy szót, de magyarázatot is fűz hozzá, a találatoktól a helyesírási szabályzat tizenegyedik kiadásának digitalizált változatához navigálhattok. Az oldalon megtalálhatjátok a gyakori kérdések gyűjteményét is a legnehezebb szavakkal és kifejezésekkel (Archívum), ha pedig valamiben nem vagytok biztosak, a Helyesírási Tanácsadó Szolgálathoz fordulhattok. A főoldalon több menüpont közül választhattok, ezek a következők:

Külön vagy egybe?

Problémátok van a többszörösön összetett szavak helyesírásával? Nem tudátok, hogyan kell leírni például, hogy fa irattartó? Ha két vagy több szót beírtok a keresőbe, az összes lehetséges variációt megkapjátok. Ha a rövid magyarázatok nem világosak, az akadémiai helyesírási szabályzat (AkH.) vagy az Osiris-féle Helyesírás (OH.) vonatkozó részéhez navigálhattok.

Külön vagy egybe?
©

A rendszer nem mindig tévedhetetlen: nem tudja kezelni például a mellérendelő szerkezeteket és összetételeket (pl. lassan, lassan; édes-bús), és a háromnál több tagból álló összetételek esetében sem biztos, hogy jó választ kaptok.

Helyes-e így?

Muszáj vagy muszály? Tanú vagy tanu? Itt a szavak helyesírását ellenőrizhetitek: ha helytelenül írjátok be a szavakat, a rendszer nem fogja felismerni, de felajánlja a hasonló alakú szavakat, amelyekből kiválaszthatjátok a nektek megfelelőt.

Helyes-e így?
©

Az eszköz felismeri a „nákolást” ("én csinálnák") és a „suksükölést” is ("az orromat is tisztítsa"), és egy-egy példamondattal illusztrálja az alakok helyes használatát. Ugyanez történik, ha olyan szavakat írtok be, amelyeknek a jelentését gyakran összekeverik, ilyen például az egyelőre és az egyenlőre, a helyiség és a helység. Többszörösen összetett szavak esetében viszont  jobb, ha a Külön vagy egybe? alkalmazást használjátok.

Elválasztás

Ezzel az alkalmazással azt nézhetitek meg, hol lehet elválasztani a szavakat: összetett szavak esetében jelöli a szóösszetételi határt is. Itt a tulajdonnevekkel, főleg a régies írásmódúakkal kell vigyázni, azokat ugyanis nem mindig helyesen választja el az oldal.

Számok, dátumok

Helyes-e a "2013. június 13 óta"? Százhuszonötezer vagy százhuszonöt ezer? Ezekkel az alkalmazásokkal a számok, illetve a dátumok helyesírását ellenőrizhetitek. A számjegyeket szavakká alakítja át, a keresőmezőbe a számjegyeken kívül előjelet, tizedesvesszőt és törtvonalat is írhattok.

Számok
©

A dátumos alkalmazás a felhasználó által évszám-hónap-nap formában beírt vagy kiválasztott dátum lehetséges alakítjait, illetve toldalékos formáit mutatja meg.

Névkereső, ábécébe rendezés

A névkeresőben a tulajdonnevek helyesírását ellenőrizhetitek. Ha begépeltek egy szót, megjelenik egy egyre szűkülő találati lista. A rendszer jelzi azt is, az adott találat földrajzi név, személynév, vezetéknév vagy keresztnév-e, így könnyebben megtalálhatjátok azt a helyes alakot, amelyre szükségetek van. Az alkalmazás adatbázisában a magyarországi és nemzetközi intézménynevek és cégnevek nem szerepelnek.

Az ábécébe rendezés alkalmazás a magyar ábécé szerint rendezi sorba a megadott szavakat: figyeljetek, hogy számot ne tartalmazzanak, mivel azokat a rendszer nem tudja kezelni.

Ábécébe rendezés
©