szerző:
Eduline

A nemzeti erőforrás miniszter szerint időt kell adni, hogy elváljon "az esetleges esztétikai érték és az esetleges erkölcsi érték - vagy mindkét téren az értéktelenség - pillanatnyi történelmi érzékenységünktől", amikor arról születik döntés, mely írók szerepelhetnek az érettségi tételekben.

Réthelyi Miklós ezt a jobbikos Németh Zsolt - parlamenti honlapon olvasható - írásbeli kérdésére válaszolta, amelyben az ellenzéki honatya azt firtatta: tesz-e konkrét lépéseket a kormány azért, hogy "a magyarellenes, gyűlölködő írók ne szerepelhessenek többet az érettségi tételek soraiban".
   
Németh Zsolt Spiró Györgyöt és Kertész Imrét sorolja a szerinte "antimagyar írók" sorába, előbbitől egy sort idéz - „Jönnek a dúlt-keblű mélymagyarok megint, fűzfapoéták, fűzfarajongók, jönnek a szarból ” -, utóbbiról pedig azt írja, hogy az író "elhíresült interjújában botrányos képet festett Budapestről, majd kérte, hogy őt magát ne minősítsék magyarnak". Milyen érettségi feladatban szerepelt Spiró györgy a 2009-es magyarérettségin? Itt nézheted meg a feladatsort.

Magyarérettségi idén. Réthelyi szerint az idő dönt arról, kiből lehet érettségi tétel
©

Réthelyi Miklós válaszában közölte, hogy a kormány sem ért egyet a kortárs írók idézett kijelentéseivel, de nem kíván semmilyen színű diktatúra politikai alapú művész-válogatásának örököse lenni.
   
"Valóban várnunk kell éveket, akár évtizedeket, amíg végleg elválik az esetleges esztétikai érték és az esetleges erkölcsi érték — vagy mindkét téren az értéktelenség — pillanatnyi történelmi érzékenységünktől" - írta a miniszter.
   
Közölte: "benne marad a kánonban Németh László szovjetunióbeli úti beszámolója ellenére, Bartók '19-es szerepvállalása ellenére, Thomas Mann homoszexualitása ellenére, József Attila kommunista párttagsága ellenére, s folytathatnánk a sort".

MTI