szerző:
Eduline

Egy német kifejezés Európa leghosszabb szava a Europe's Not Dead blog összeállítása szerint. A leghosszabb magyar szó csak holtversenyben a hatodik.

Ennyi betűből állnak az európai nyelvek leghosszabb szavai
©

Donau­dampfschiffahrts­elektrizitäten­hauptbetriebswerk­bauunterbeamten­gesellschaft

Az európai nyelvek leghosszabb szavait gyűjtötte össze a Europe's Not Dead blog: a legtöbb betűből - 79-ből - egy német kifejezés áll. A második egy török szó lett 71 betűvel, a harmadik pedig egy izlandi, amely 64 betűből áll. Hány nyelvet tudtok megkülönböztetni? Ezzel a játékkal kipróbálhatjátok.

A nyertes német szó jelentését nehéz lenne magyarul egy szóban visszaadni: a dunai gőzhajózási elektromos szolgáltatások központi irodája vezetésében dolgozó alhivatalnokok szövetségére vonatkozik. Külföldön nyaraltok? A legjobb fordítóprogramokat mobiltelefonra itt találjátok. 

A német - a magyarhoz hasonlóan - agglutináló nyelv: a szavak jelentését a szóalakok toldalékolásával, a képzők, jelek és ragok szótőhöz való ragasztásával állítja elő. A mi leghosszabb szavunk viszont csak 44 betűből áll. Nem fogtok meglepődni: a leghosszabb magyar szó a megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért. A nyári nyelvtanfolyamok és a nyelvvizsgák árairól itt olvashattok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!