szerző:
MTI

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) ajánlása szerint a felsőoktatási intézményeknek nem szabad az új...

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) ajánlása szerint a felsőoktatási intézményeknek nem szabad az új nyelvvizsgaszabályokat úgy értelmezniük, hogy amnesztiában részesülhetnek a vizsgával nem rendelkező, és emiatt oklevelet nem szerző hallgatók a követelmények alól. Az intézmények szükségesnek tartják tanfolyamok szervezését az érintett hallgatóknak a megfelelő szint teljesítéséhez. A nyelvvizsga-amnesztiáról szóló összes tudnivalót itt találjátok.

Bódis József, az MRK elnöke a testület hétfői ülése után azt mondta: az ajánlást komoly konszenzussal hagyták jóvá. Egyúttal annak a reményének adott hangot, hogy bár nem törvényről van szó, az intézmények mégis betartják majd a most elfogadott ajánlást.

Az MRK elnöke kifejtette: az ajánlásban rögzítették, nem szabad úgy értelmezni az új szabályozást, hogy amnesztiában részesülhetnek a vizsgával nem rendelkező és emiatt oklevelet nem szerző hallgatók a követelmények alól.

Az alapképzésben és a klasszikus főiskolai képzésben külön nyelvvizsga-lehetőséget szerveznének a közös európai referenciakeret ajánlásai, előírásai alapján. Ez azt jelenti - magyarázta a rektor, hogy a középszint alá "nem lehet menni", és ahhoz, hogy a hallgatók ezt teljesíteni tudják, szükség van tanfolyamok szervezésére. A kellő források szerinte a Diákhitel2-n keresztül teremthetők meg.

Bódis József azt mondta, elképzelhető, hogy szükség lesz törvénymódosításra is, mert diákhitel akkor vehető igénybe, ha valakinek hallgatói jogviszonya van, és ezen hallgatók felkészítése részképzés keretében történhetne meg. A szükséges változtatások elől az ülésen jelenlévő Kis Norbert felsőoktatási helyettes államtitkár nem zárkózott el - jelezte.

A mesterképzésben és az osztatlan képzésben semmilyen változtatást nem akarnak, továbbra is a meglévő követelményeket szeretnék érvényesíteni - fűzte hozzá. Az ülésen szó volt a szaktárca és a rektori konferencia között tervezett stratégiai megállapodásról is. Az MRK elnökének közlése szerint ez elsősorban a felsőoktatás szabályozását, az új finanszírozást és egyéb stratégiai kérdéseket érintene.

A törvény úgy rendelkezik, hogy az általános nyelvvizsga-követelmény teljesítése helyett adott esetben a hallgatók a felsőoktatási intézmény által szervezett külön nyelvi vizsgát is letehetik. Ez a rendelkezés azoknál alkalmazható utoljára, akik a 2012/2013-as tanévben tesznek záróvizsgát.