szerző:
Eduline

A mester- és osztatlan szakokon maradnak az eddigi nyelvvizsga-követelmények, az alap- és a hagyományos főiskolai...

Diplomaosztó a Debreceni Egyetemen. Aki nem vizsgázik, lemarad
©

A mester- és osztatlan szakokon maradnak az eddigi nyelvvizsga-követelmények, az alap- és a hagyományos főiskolai képzéseken pedig valószínűleg csak a középfokú, vagyis B2-es szintű nyelvi vizsgát fogadja majd el a Debreceni Egyetem a végzős hallgatóktól – olvasható az intézmény honlapján közzétett rektori közleményben.

Végleges döntést még nem hozott a szenátus, de Fábián István rektor úgy nyilatkozott, a nyelvi vizsga teljesítéséhez az egyetem segítséget ad majd. „Most felmérjük az igényeket, és annak megfelelően szervezünk több nyelven vizsgalehetőségeket azoknak a hallgatóknak, akik sikeresen záróvizsgáztak, de nyelvvizsga hiányában nem vehették át a diplomájukat” – mondta. Hogyan döntött a többi egyetem és főiskola? Itt találjátok a legfrissebb információkat.

Több ezren kerültek bajba a nyelvvizsga miatt
A Debreceni Egyetem tanulmányi hivatalaiban több ezer volt hallgató diplomája porosodik, a legtöbben – 893-an – az egészségtudományi karon várnak az oklevelükre.

Nem a Debreceni Egyetem az első, amely nemet mond az országgyűlés által decemberben megszavazott hároméves, 2013-tól 2016-ig tartó nyelvvizsga-amnesztiára. Az eredeti elképzelés szerint azok a hallgatók, akiknek nincs nyelvvizsgájuk, ezért eddig nem vehették át a diplomájukat, egy belső nyelvi vizsga után megkaphatnák az oklevelüket.

A pontos szabályokról az intézmények szenátusa dönt, a helyzet azonban egyelőre nem rózsás: a mesterszakosoknak biztosan nem adják meg az engedményt, és van, ahol az alapszakosok esetében is ragaszkodnak az államilag elismert nyelvvizsgákhoz. Itt találjátok a legfontosabb tudnivalókat a nyelvvizsga-amnesztiáról.