szerző:
Eduline

Alig beszélnek idegen nyelveket a brit diákok egy friss felmérés szerint - írja a Telegraph.

©

Alig beszélnek idegen nyelveket a brit diákok egy friss felmérés szerint - írja a Telegraph. A kutatók tizennégy országban mérték fel, milyen szinten beszélik az első idegen nyelvet a tizenéves diákok: Nagy-Britanniában a francia nyelvi készségeket vizsgálták, több mint 1400 tanuló részvételével.

A felmérésből kiderült: tízből kilenc diák csak a legalapvetőbb kifejezéseket és szavakat érti. A tanulók mindössze 11 százaléka tud írni francia nyelven, szövegértésből pedig csak 9,2 százalékuk került a legmagasabb kategóriába - mindkét feladatból a brit diákok teljesítettek a legrosszabbul. A legjobb eredményt a svéd, a máltai és a holland tanulók érték el.

Nagy-Britanniában 2014-től már hétéves kortól kötelező lesz az iskolai nyelvoktatás. Jelenleg tízből három iskolában nem biztosítanak rendszeres nyelvórákat a diákoknak.

2012-ben tízből mindössze négy brit diák tett nyelvi érettségit: 2003 óta a francia nyelvből érettségizők száma 304 500-ról 135 400-ra, a németből vizsgázóké pedig 120 700-ről 54 600-ra csökkent.