szerző:
Eduline

Felejtsétek el, amit az óvodában gondoltatok a Napról, és azt is, amit a filmekben láttatok: ezzel a négy tudományos ténnyel bebizonyítjuk, hogy a világűr egyáltalán nem olyan, mint amilyennek elképzeltétek.

 

©

Bár minden gyerek sárga ceruzával rajzolja le, az az igazság, hogy a Nap nem sárgán világít.

A Stanford Egyetem tudósai ezt azzal magyarázzák, hogy bár a közvélekedés szerint a Nap sárga, esetleg narancs vagy vörös, a valóságban az összes létező színt egyszerre bocsátja ki, amit - ha figyeltetek fizika órán, tudjátok - a szemetek fehérnek lát. Az űrben készült képeken ez sokkal egyértelműbben látszik, mint a Földről.

Ha valami váratlan okból kifolyólag a világűrben ragadnátok, ne aggódjatok, hamarabb fulladtok meg, mint hogy megfagynátok vagy szétrobbannátok.

A NASA asztrofizikusai szerint körülbelül 30 másodpercet tölthettek a légüres térben anélkül, hogy maradandó sérülést szenvednétek. Az tény, hogy mind a hőmérséklettel és a nyomással problémáink lennének kint az űrben, de a tudósok megnyugtatnak, mert sem felrobbanni, sem megfagyni nem lehet. Ettől függetlenül a végeredmény továbbra sem lesz szép.

Bármennyire is elterjedt nézet, a kínai nagy fal egyáltalán nem látható a világűrből, sajnáljuk.

Tény, hogy a tizennegyedik-tizenhetedik században épült, több mint 21 ezer kilométer hosszú építményben hatalmas munka van, és a földi perspektívából hatalmas, a világűrből azonban egyáltalán nem látszik. Ez pedig sajnos azt jelenti, hogy semmilyen más emberalkotta tárgy nem látható az űrből. Cserébe viszont az Ausztrália partjainál húzódó Nagy-korallzátony bizony odafentről is megcsodálható,

A Föld körül összesen 8000 emberalkotta tárgyat állítottak pályára, ebből 2500 működő vagy már "kiselejtezett" műhold. Ezek legnagyobbika egy focipályával megegyező méretű űrállomás.

A Nemzetközi Űrállomás - amely nem csak az űrkutatás valaha volt legnagyobb eszköze, de a legdrágább is - körülbelül akkora, mint egy focipálya. Az 1998-ban pályára állított űrállomás 420 ezer kilogrammot nyom, egészen pontosan 108,8 méter hosszú, az áramellátásához pedig több mint 12 kilométernyi kábelre volt szükség a megépítésekor. Ezzel a Nemzetközi Űrállomás négyszer akkora, mint az orosz Mir, és ötször akkora, mint az amerikai Skylab.

Még több tudományos tény és tévhit

Megint megdőlt valami, amit eddig igaznak hittünk

Ez sem úgy van, ahogyan az iskolában tanították

Ma is érdemes volt felkelni: a paradicsom tényleg gyümölcs

Öt tudományos tény, amire mindig is kíváncsiak voltunk

Nyolc (meglepő) tudományos tény, amit nem tanítanak az iskolában

Tizenegy tudományos tény, amit senki nem tud

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!