szerző:
Eduline

Mennyit keresnek a magyar pedagógusok a többi európai országban tanító kollégáikhoz képest?

©

Hét országban, köztük Magyarországon is kisebb a tanárok kezdő fizetése, mint a pedagógusbérek EU-s átlagának a fele - derül ki az Eurydice adataiból, amelyet a tanárok és iskolaigazgatók fizetését vizsgáló elemzésben hoztak nyilvánosságra.

©

Ahogy az ábrán is látszik, a legtöbb európai országban a kezdő és a legmagasabb fizetés közötti különbség jelentős. Az EU-ban átlagosan 57%-kal nagyobb az óvodapedagógusok legmagasabb fizetése, mint a pályakezdőké, az altalános iskolákban 62%-kal, a középiskolákban pedig 64-66%-kal magasabb a legtapasztaltabb, legmagasabb fokozatba sorolt pedagógusok fizetése, mint a kezdőké.

A kutatás szerint vannak olyan országok, ahol a tanárok körülbelül 15 év munkával érhetik el a jogszabály által meghatározott legmagasabb fizetést - ilyen például Dánia és az Egyesült Királyság. Ám vannak olyan országok is, ahol a tanárok 40 éves munkaviszony után is közel a kezdő fizetésüket nem sokkal meghaladó bérrel mennek haza hónapról hónapra, ilyen például Románia, Montenegró és Szerbia is.

Ahogy korábban megírtuk, nem mindegy, ki hol dolgozik pedagógusként - többek között ez derül ki az OECD 2017-es adataiból. Nem árulunk el nagy titkot: az OECD-tagállamok közül Szlovákia és Csehország után Magyarországon kapják a legalacsonyabb fizetést az általános iskolai tanítók és tanárok.

Sok pénzt veszítenek a tanárok a vetítési alap bebetonozásával, petíciót indít a PDSZ

Aláírásgyűjtésbe kezd a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a közoktatásban dolgozók körében - azt szeretnék elérni, hogy csökkenjen a tanárok túlterhelése és rendezzék az ágazatban dolgozók bérét. Állítsák vissza a pedagógusok kötelező óraszámát a közoktatási törvényben korábban rögzítettek szerint, de legfeljebb 22 tanórára! A Munka törvénykönyve és egyéb jogszabályok alapján járó többletmunkát minden esetben fizessék ki a munkáltatók!