szerző:
Eduline

856 szaktanári állásajánlatot számoltak össze a kozigallas.hu oldalon Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

©

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere egy hétvégi interjúban a tanárhiányról azt mondta, "lejárató szándékú hírgyártás" zajlik, a miniszter szerint ma mintegy kétezerrel több tanár dolgozik a pályán, mint 2010 előtt.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke az ATV-nek egy most történt esetet is felhozott, miszerint egy hetedikes budapesti diák azért ment át egy másik iskolába, mert tanévkezdéstől idáig csak három fizikaórájuk volt, amit szaktanár tartott. „Lehet a számokkal játszani, de nem érdemes, mert a gyerekek sorsával játszanak” - mondta. Úgy gondolja, hogy a kormányzati felelősséget lehet ide-oda tologatni, de nem feltétlenül etikus, és nem szakmai.

A műsorvezető felvetésére, miszerint lehetne-e a pedagógushiányt a nyugdíjba vonult pedagógusok visszahívásával pótolni, Mendrey elmondta, ez nem oldja meg a problémát, és nem is éri meg a nyugdíjasnak, mert a fizetés kevés, a terhelés pedig ugyanakkora. „Lehetővé kell tenni, hogy ha szükség van a munkájára, és úgy dönt, hogy nyugdíj után tovább szeretne dolgozni, akkor közalkalmazotti jogviszonyban, a nyugdíja megtartása mellett, dolgozhasson” - vélekedett a szakszervezeti vezető.

Saját órájáról hívták ki a pedagógust, hogy felmondjanak neki

Egyre súlyosabb a tanárhiány, a pedagógusközösség is elöregedőben van, mégis akad olyan tanár, akit óráról hívnak ki, hogy felmondjanak neki. A PSZ adatai szerint csak az előző tanévben mintegy ötezer tanárnak szűnt meg a jogviszonya, közülük legalább 1400-an vonultak nyugdíjba.

Ezek a tanárok húzhatnák ki az iskolákat a csávából, mégsem kapnak könnyítést

Meredeken emelkedett az elmúlt években a nyugdíjkorhatárt elérő pedagógusok száma, a távozókat pedig egyre nehezebben tudják pótolni új kollégákkal az álláshirdető oldalakon még két héttel a tanévkezdés után is tanárokat, tanítókat toborzó iskolaigazgatók.