szerző:
Eduline

A tanárhiánnyal romlik az oktatás minősége, csökkennek a gyerekek lehetőségei és esélyei is. Többek között ezeket a követkeményeket tapasztalják a szülők, akik eddig részt vettek a Szülői Hang Közösség online kutatásában.

©

A Szülői Hang Közösség online felmérés indított a tanárhiánnyal és az oktatás minőségével kapcsolatban, aminek néhány részeredményét közölték 2200 válasz alapján.

A pedagógusok elismertségével kapcsolatban tízből kilenc szülő úgy látja, a tanárok nincsenek kellőképpen megbecsülve az anyagi helyzetüket illetőleg.

Az eredményekből az is látszik, hogy a tanárhiány megjelenésével drasztikusan csökken a tehetséggondozást biztosító foglalkozások száma, és ezzel együtt a gyerekek esélye arra, hogy képességeiket kibontakoztassák - írja a Szülői Hang Közösség. Hasonló helyzettel szembesültek a lemaradó tanulók támogatását illetőleg is. A tanárhiánnyal küzdő iskolák gyakrabban magukra hagyja a lemaradó tanulókat, így könnyen hozzászoknak a kudarcokhoz, életesélyeik romlanak - fogalmaznak.

Tanárhiány esetén pedig az iskola nem tud válogatni a pályázó pedagógusok között, és anélkül vesznek fel jelentkezőket, hogy meggyőződnének a tanári pályára való alkalmasságukról. A szülői visszajelzések azt mutatják, egyre növekszik azoknak a tanároknak az aránya, akiknek a munkájával elégedetlenek.