szerző:
Eduline

Miért kellene egy szombati napon "ledolgozni" az iskolákban egy olyan pihenőnapot, amely egyébként is tanítási szünetre esik? Ezt a kérdést tette fel a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

©

"Az idei tanévben több olyan munkanap-áthelyezés is lesz, amely miatt a tanítási szünetek egyes munkanapjait tanítási szüneten kívüli szombatokon kellene ledolgozni. Tekintettel arra, hogy a 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 30. § (3) bekezdése szerint az őszi, téli és tavaszi szünetek munkanapjai tanítás nélküli munkanapok, ezért véleményünk szerint e tanítási szüneti munkanapok áthelyezése miatt igénybe vett szombatok tanítás nélküli munkanapok" - írja Facebook-oldalán a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

A szervezet arra kérte az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy nyilvánosan erősítse meg, hogy a "szombati tanítási napokon" nem kell órákat tartani, "annak érdekében, hogy ne eredményezzen a munkanapok áthelyezése a tanulók számára több tanítási napot, ezáltal többletterhelést. Kérésünk a most készülő iskolai munkatervek miatt különösen aktuális".

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a következő hónapokban több hosszú hétvége is lesz: november 1-jén - mindenszentek napján, csütörtökön - szintén nem kell iskolába menni, így a péntek is pihenőnap. November 10-én azonban újabb szombati tanítási nap vár a diákokra és a tanárokra.

A december 24-i pihenőnapot december 1-jén, a december 31-i napot pedig december 15-én kell majd "ledolgozni" a munkahelyeken és az iskolákban.

Mikor lesz a 2018-as őszi óraátállítás, az őszi szünet és az érettségi?

Mikor kezdődik az őszi szünet, mikor lesznek hosszú hétvégék októberben és novemberben, és milyen szombati napokon kell majd iskolába menni? Összegyűjtöttük a következő három hónap legfontosabb dátumait. Tanítási szünetek Valamivel több mint másfél hónapot kell várni az első tanítási szünetre. Az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2018. október 26.