szerző:
Eduline

A gyerekekkel nem szabad kísérletezni – írja Pokorni Zoltán, a Fidesz oktatáspolitikusa a HVG-ben a kilenc évfolyamos alapképzés dilemmáit körüljáró esszéjében.

©

Ne a gyereket szabjuk az iskolára, hanem az oktatás legyen egyénre szabott, türelmes, és befogadó. Erre a kilenc évfolyamos oktatás alkalmas lehet, de csak körültekintő előkészítés után – írja a HVG-ben a volt oktatási miniszter, aki a Hoffmann Rózsa-féle oktatásirányítás idején a kormánypárt belső ellenzéke volt.

Pokorni szerint a mai oktatási rendszer méltánytalan a kimagaslóan tehetségesekkel, a leszakadókkal és az átlagos gyerekekkel egyaránt. A kilenc évfolyamos közoktatás elemzése kapcsán kifejti, hogy a hasonló finn modellt másfél évtized alatt vezették be, Lengyelországban is választási ciklusokon átívelő politikai konszenzus övezte a megvalósítást, ezt a körültekintést, fokozatosságot Magyarországon is elengedhetetlennek tartja.

Érvel a buktatás és a korai szelekció ellen, s úgy véli, a 6+3 éves oktatás sikeréhez előbb át kell alakítani a tanítóképzést, egyetemi szintűvé kell tenni.

Részletek a csütörtökön megjelent HVG-ben.

Még több cikk a kilencosztályos általános iskoláról

"Nem ez a megoldás": az MSZOE is nekiment a kilencéves általános iskola ötletének

"Erős javaslat": tetszik Orbánnak a kilencéves iskola ötlete?

Odaszúrt a kormánynak a PDSZ: erről az oktatási ötletről sem egyeztettek

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!