szerző:
Eduline

Pert indít az Oktatási Hivatal ellen öt magánkézben lévő tankönyvkiadó, miután több tankönyvük esetében elutasították hosszabbítási kérelmüket - adta hírül az ATV.

©

A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete szerint mindent szabályosan csináltak. Úgy vélik, az engedélyt nem a tankönyvek minősége miatt tagadták meg tőlük, hanem azért, mert nem állami kiadókról van szó.

Az ATV-nek nyilatkozott Romankovics András, a TANOSZ alelnöke, aki azt mondta, ez szerintük diszkrimináció, mert bár 2013 óta nem változott semmi, sem a kerettanterv, sem a NAT, sem az engedélyezési eljárás, most az állami tankönyveket mégis engedélyezik, a magánkiadók könyveit viszont nem.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma - úgy tűnik - más véleményen van. "A pedagógusok szabad tankönyvválasztáshoz való joga az állam által garantált" - ismételte el sokadszorra Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára, aki szerint a tankönyvek fejlesztésében a pedagógusok, a tanulók és a szülők is "érdemben vettek részt".

Visszautasítjuk - válaszoltak Rétvári Bencének a tankönyvesek

Az egyesület szerint a parlamenti államtitkár a magánkiadókat úgy állítja be, mintha azok a gyerekek érdekei helyett csak a megszerezhető profittal törődnének. Ezért visszautasítják ezt az általánosító kijelentést. Közleményben reagált a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ) Arató Gergelytől (DK) múlt héten az Emberi Erőforrások Minisztériumához érkezett az írásbeli kérdés ére.