szerző:
Eduline

Az idősebb pedagógusok számára hátrányos megállapodásokat akarnak kötni a tankerületi központok - írja Facebook-oldalán a PDSZ.

©

„A tankerületi központok a neveléssel-oktatással lekötött munkaidő feletti órák megtartásának díjazásával kapcsolatban a magasabb besorolású pedagógusokra hátrányos díjazással kapcsolatos átalány-megállapodásokat akarnak kötni” - írja Facebook-oldalán a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), amely felhívja a figyelmet arra, hogy senki nem köteles aláírni a megállapodást, ha a túlmunkájáért magasabb bér járna.

A PDSZ Facebook-oldalán közzétett levél szerint a Klebelsberg Központ azt ajánlja, hogy az óradíj összege egységesen 3045 forint legyen - mindegy, hogy a túlórázó pedagógus hét vagy éppen harminc éve tanít.

Pedig a szakszervezet szerint a túlmunka díja a munka törvénykönyve alapján az egy órára eső alapilletmény 150 százaléka lenne (ezt úgy kell kiszámolni, hogy a bruttó havi alapilletményt el kell osztani 174-gyel).

Életbe lép egy másik változás is: ha a pedagógus átmenetileg egy kollégája csoportját a sajátjával együtt tanítja, óradíja ötven százalékának megfelelő összeget kap. Ezt a PDSZ sem tartja problémás döntésnek.

Ugyanebben a levélben írnak a tankerületi központok arról is, hogy a főiskolai végzettségű pályakezdő pedagógusok bére emelkedik, erről itt találtok részleteket:

Fizetésemelést kap a kezdő pedagógusok egy része, itt vannak a részletek

Még a választás előtt több pénzt ad saját költségvetése terhére a Klebelsberg Központ (KK) a főiskolai végzettségű kezdő pedagógusoknak - írja a Magyar Nemzet. A Magyar Nemzet azt írja, a választás előtti béremelés már csak azért sem meglepő, mert a kormány egy korábbi belső mérése szerint is egyre többen vannak, akik szerint szükség lenne a pedagógusi fizetések további rendezésére.