szerző:
MTI

Országszerte súlyos szakemberhiány tapasztalható a pedagógiai szakszolgálatoknál, vidéken a betöltendő státuszok több mint harmada üres - közli keddi számában a Magyar Nemzet.

©

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a lap érdeklődésére azt közölte: a tavaly októberi adatok szerint a 6300 álláshelyből csak 5 ezret sikerült betölteni.

A képet árnyalja, hogy a fővárosban, miközben 961 szakembert lehetne foglalkoztatni, 1600-an dolgoznak az intézményeknél.

Ugyanakkor vidéken az 5300 álláshelyből közel 2 ezer betöltetlen - sorolja az újság.

Szüdi János, a Pedagógusok Szakszervezetének oktatási szakértője a lappal közölte: a munkát kevésbé teszi vonzóvá, hogy megvonták a korábbi pótlékokat, hiányos az eszközpark és zsúfoltak az intézmények.

Hiány lesz logopédusokból, több egyetemen fognak képzések indulni

Képzéssel növelnék a logopédusok számát, a tudományegyetemeket az oktatási kormányzat arra kéri, indítsanak ilyen típusú szakokat - írta a Magyar Nemzet szerdán. A lap emlékeztet: az idén ősztől a pedagógiai szakszolgálatoknál dolgozó logopédusok terhei nőnek, mert már nemcsak az 5, hanem a 3 éves gyermekek szűrése is kötelező lesz, miközben a területen már most nagy a szakemberhiány.