szerző:
MTI

Ideiglenes helyszíneken kell tanulniuk a pécsi Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola diákjainak szeptembertől, mivel elhalasztják a szerkezetileg károsodott épület felújítását - tájékoztatta a Pécsi Tankerületi Központ és az önkormányzat csütörtökön az MTI-t.

©

Azt írták: a gyerekeknek az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ kollégiumában, valamint a korábban működő Anikó utcai iskola felújított épületében biztosítják az oktatást. A tankerületi központ egyeztetéseket folytat a kormányzattal, hogy "megnyugtató módon" rendezhessék az intézmény jövőjét. Páva Péter, a tankerületi központ vezetője az MTI érdeklődésére ehhez hozzátette, hogy az intézkedés legkevesebb két évre szól, és mintegy 750 diákot érint.

Az Árpád Fejedelem Gimnázium korszerűsítésének előkészítése már megkezdődött, de a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás az "építőiparban tapasztalható költségnövekedések" miatt eredménytelen lett, így a fejlesztés a tervekkel ellentétben ezen a nyáron nem indulhatott el - tudatta az tankerületi központ és az önkormányzat. Hozzátették, az ingatlant a legfrissebb szakvélemény szerint a következő tanévtől nem javasolt oktatási célra használni szerkezeti károsodása miatt.

Az önkormányzat utalt arra, hogy az Árpád Fejedelem Gimnázium egyike azon három, úgynevezett IMS-technológiával készült pécsi iskolaépületnek, amelyekben az oktatás egy a 2000-es években készült szakvélemény alapján csak statikai vélemény beszerzésével, engedéllyel folyhatott. Az érintett épületek közül kettő megerősítése, felújítása már megvalósult az elmúlt években.

Iskolakezdés: átlagosan 84 ezer forintot költenek a szülők gyerekenként

Már az iskolakezdési nagy dömping küszöbénél járunk. Mennyit költenek a szülők? Hányadikas diák jelenti a legnagyobb kiadást? Az első osztályosok beiskolázása jelenti a legnagyobb anyagi megterhelést a szülőknek, pláne a nagycsaládosoknál - írja a Pénzcentrum, hozzátéve: egy 2016-os GfK-s felmérés szerint az általános iskolát kezdő gyermek átlagosan 84 ezer forintba kerül - de ebbe már benne vannak többek között az informatikai felszerelések és a bútorok árai is.