szerző:
Eduline

Eddig 137 865 diákigazolványt állítottak ki, de az új igazolványok készítését lassítja, hogy nem minden intézmény állt át az új igénylőfelületre, és az időben benyújtott kérelmek is tartalmaznak hibákat - írja Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Azt azonban nem árulta el, hány diák vár még mindig a diákigazolványára.

©

„A tanévkezdésnél egyszerre érkeznek be az igénylések. Eddig 137.865 diákigazolvány került kiállításra, azonban az igazolványok kiállításának folyamatát lassítja, hogy az igénylésben közreműködő intézmények nem mindegyike állt még át az új igénylőfelületre, illetve az időben benyújtott kérelmek is tartalmaznak hibákat. A köznevelés tekintetében a diákigazolvány igénylésétől a legyártásáig legfeljebb 45 nap telik el — a jogszabálynak megfelelően. A tankötelezettség idején nem-matricás diákigazolványt kap a tanuló” - írja az államtitkár, aki arra a kérdésre nem válaszolt, hány diák vár még a diákigazolványára.

Hozzátette: ha a tanulóknak kiadott igazolások érvényességi ideje lejár, újabb, szintén két hónapra érvényes igazolást kapnak. „Hangsúlyozni kell, hogy az államilag garantált kedvezményeket nemcsak diákigazolvánnyal, hanem a helyette kiállított ideiglenes igazolással is igénybe lehet venni, így a tanulókat semmilyen hátrány nem éri” - magyarázza.

Hozzáteszi: az Oktatási Hivatal tájékoztatta a közlekedési társaságokat arról, hogy várhatóan több igazolás lesz forgalomban, így a diákigazolványok hiánya a közlekedésben nem okozhat fennakadást.

Meddig érvényes a tavalyi diákigazolvány?

Meddig érvényesek a diákigazolványok, és meddig válthattok diákbérletet? Fontos, hogy ezeket észben tartsátok, ha nem akartok súlyos büntetéseket kifizetni a tömegközlekedésen. Meddig érvényesek a diákigazolványok? 2016/2017-as tanévre illetve a 2016/2017-es második félévére érvényes diákigazolványokkal a kedvezményes utazási lehetőséget 2017. október 31-éig vehetitek igénybe. Meddig válthattok kedvezményes bérletet? Legkésőbb 2017.