Szabó Fruzsina
Szabó Fruzsina

Több mint 13 ezer diák jelezte a Facebookon, hogy ma nem megy iskolába, helyette részt vesz a "Ne menj suliba - demonstrálj az oktatásért" elnevezésű tüntetésen. Igazolást azonban valahonnan szerezniük kell. A legtöbben a szüleiktől kérnek majd papírt, mások azonban kihasználják, hogy a szombatig tartó Educatio kiállítás látogatói hivatalos igazolást kapnak, amelyet minden iskola elfogad.

Képünk egy korábbi diáktüntetésen készült
©

Sem az osztályfőnök, sem az iskolaigazgató nem tilthatja meg a diákoknak, hogy részt vegyenek egy tüntetésen, és listát sem készíthetnek a tiltakozó tanulókról, viszont a hiányzást igazolni kell - hívta fel a péntekre szervezett "Ne menj suliba - demonstrálj az oktatásért" akció résztvevőinek figyelmét a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). Hozzátették azt is, a legegyszerűbb megoldás a szülői igazolás, amely szabadon felhasználható, nem kell sem a szülőnek, sem a diáknak indokolnia, hogy miért az adott napot igazolja vele. Viszont a legtöbb iskolában mindössze három napot lehet így igazolni.

Vagyis azok a diákok, akik kimerítették ezt a keretet, szüleik több napot már nem tudnak igazolni, de csatlakoznak a "Ne menj suliba - demonstrálj az oktatásért" akcióhoz, igazolatlanul hiányoznak majd. Az Eduline csütörtök este középiskolásoktól úgy értesült, többen az Educatio kiállításról szereznek majd igazolást a demonstráció napjára. Az elsősorban egyetemválasztás előtt álló diákoknak szervezett, csütörtöktől szombatig tartó továbbtanulási börzén ugyanis minden diák kap iskolai igazolást, amelyet az összes oktatási intézmény elfogad.

Egyetemi polgárnak hívnak minket, pedig jobbágyok vagyunk: utcára vonultak a diákok

Több ezer diák, szülő és tanár tüntet a minőségi oktatásért az Alkotmány utcában, a felszólalók a diákok túlterheltségére, a felsőoktatási felvételi rendszer igazságtalanságára, a tanterv átgondolatlanságára hívják fel a figyelmet. A tömeg időnként a 2012-es diáktüntetések "semmit rólunk nélkülünk" mottóját skandálja. Cikkünket folyamatosan frissítjük.

"Senki nem figyeli, mennyi időt töltesz az Educatio kiállításon, mindenképpen megkapod a papírt. Én azért szétnézek majd. Ha már iskolába nem megyek, legalább a továbbtanulásról infót gyűjtök, bár még csak tizenegyedikes vagyok" - mondta az egyik fővárosi gimnázium diákja az Eduline-nak. "Az is az Educatio mellett szól, hogy ha szülői igazolást vinnék a pénteki hiányzásról, az osztályfőnök tudná, hogy én is tüntettem. Így viszont csak találgathat, valóban az Educatio miatt hiányoztam-e" - tette hozzá.

Több mint 13 ezren jeleztek vissza a Facebookon

Már több mint 13 ezren jelezték a Facebookon, hogy részt vesznek a tüntetésen. Igaz, a tapasztalat azt mutatja, az "ott leszek" gombot jóval többen nyomják meg a közösségi oldalon, mint ahányan valóban részt vesznek egy-egy eseményen.

Vidéken is szerveznek programokat a diákok

Vidéki városokban is szerveznek programokat az akcióhoz csatlakozó diákok. Szegeden, a Dugonics téren 11 órától tartanak flashmobot, a Facebook-felhívás szerint "egy modernebb, demokratikusabb és a diákok aránytalan túlterhelését csökkentő oktatás mellett". Salgótarjánban az ifjúsági irodában találkoznak azok, akik részt vesznek a "Ne menj suliba - demonstrálj az oktatásért" akcióban, kerekasztal-beszélgetést tartanak az oktatás gyenge pontjairól. Egerben is hasonló programmal készülnek, ott a Dobó téri "Ifipontban" találkozik hatvan diák péntek reggel.

Győrött a Kis Bohém nevű kávézóban találkoznak a diákok a Független Diákparlament egyik képviselőjével, akivel a facebookos leírás szerint az oktatás problémáit fogják átbeszélni. Szekszárdon szintén ez a program, ott a Scarabeus rendezvényteremben beszélgetnek a diákok az oktatásról.

Senki nem listázhatja a pénteki diáktüntetés résztvevőit, az iskolaigazgató sem tilthatja be a tiltakozást

Sem az osztályfőnök, sem az iskolaigazgató nem tilthatja meg a diákoknak, hogy részt vegyenek egy tüntetésen, és listát sem készíthetnek a tiltakozó tanulókról - hívja fel a figyelmet a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). "A tüntetés a véleménynyilvánítás egy formája, és mint ilyen, az Alaptörvényben garantált alapjog, az nem köthető életkorhoz vagy egyéb státuszhoz.

"Január 19-én (pénteken) délelőtt ne menj suliba, délután 4-kor pedig közösen tüntetünk a Parlament előtt az oktatási rendszer igazságtalanságai miatt! Álljunk ki együtt egy igazságosabb, modernebb, diákközpontú oktatási rendszerért, amelyben a diákok nem lesznek agyonhajszolt zombik! Vonuljunk együtt a Parlament elé, hogy egy demonstráció keretében jelezzük: a magyar diákság egy nagy közösség, akik tesznek egy jobb oktatásért, akik kiállnak egy mindenki számára élhető jövőért!" - olvasható az esemény Facebook-oldalán.

A szervezők azt írják, elegük van abból, hogy a 19. századi egyetemes anyagot olyan részletezve tanuljuk, mintha tegnap történt volna és, hogy ezt 7, 8 vagy 9 órában kell megoldani. "Igenis fontos tanulni a múltat, de ahogy telik az idő, bővülnek az ismeretek, velük együtt a tananyag, és ez egy idő után borzalmasan felhalmozódik. A fiatalságunk siralmasan nagy része telik a felesleges anyagok túlrészletezésével, miközben tanulhatnánk ugyanezeket az ismereteket lényegre törően, miközben egy tantárgyi óra különböző összefüggésekre is rámutat a modern világgal kapcsolatban. Ha ez nincs meg, nem leszünk naprakészek, nem tanulunk meg önállóan élni, saját értékrend és értékelés útján döntést hozni és nem lesz szabad az elménk" - olvasható a Facebookon.

Újabb tüntetéseket szerveznek

További tüntetésekre lehet számítani, ha figyelmen kívül hagyják a diákok kéréseit - mondta csütörtökön az ATV-nek Kormos Krisztián, a Független Diákparlament szóvivője. Hozzátette: az oktatás minőségét javító javaslatokat tesznek majd, ahogyan korábban is. Egy 80 pontos javaslatcsomagot tavasszal elküldtek az Emberi Erőforrások Minisztériumának, érdemi választ azonban nem kaptak. Kormos azt mondta: a mai rendezvény olyan erőt fog adni a diákságnak, amit már nem lehet figyelmen kívül hagyni. Azonban ha mégis ezt tennék, akkor további lépésekre, tüntetésekre lehet számítani, akár a választás után is.

Csütörtökön a Tanítanék Mozgalom is bejelentette, hogy január 28-án a Kossuth térre vonulnak, szerintük ugyanis a kormány egy sor embertelen intézkedéssel nehezíti az oktatás helyzetét. Szerintük többek között ilyen intézkedés a honvédelmi intézkedési terv, a szakképzésben dolgozók nyilatkozási tilalma. "Balog Zoltán teljhatalmat kapott, mostantól ő döntheti el, ki alapíthat iskolát, és ki nem (persze, az egyházi iskolák itt is, mint máskor is, kivételt képeznek). És mindeközben kiderült, hogy amit évek óta mondunk, az a valóság: még az Alkotmánybíróság is kimondta, hogy az iskolák államosítása alaptörvény-ellenes" - írják.

Újabb demonstráció jön, utcára vonul január végén a Tanítanék

Január 28-án a Kossuth térre vonul a Tanítanék Mozgalom - közölte a szervezet, szerintük ugyanis a kormány egy sor embertelen intézkedéssel nehezíti az oktatás helyzetét. "A Tanítanék Mozgalom január 28-án, délután 15 órakor a Kossuth térre vonul. Miért? Hónapok óta azon dolgozunk, hogy egy élhetőbb oktatási rendszer alapjait megteremtsük.