szerző:
Eduline

Mennyibe kerül egy tanév a budapesti alternatív általános iskolákban?

©

Az Óbudai Waldorf Általános Iskolában nem tandíjat, hanem alapítványi hozzájárulást kell fizetni - írja a Pénzcentrum, amelynek Szecsődi Attila igazgató azt mondta, nagyjából havonta 35-40 ezer forintról van szó, de nincs pontos összeg, az alapítványi hozzájárulás mértéke nem egységes, hanem egyénfüggő, figyelembe veszik a család anyagi helyzetét. Hozzátette: ha egy szülő nehéz helyzetbe kerül, például elveszíti az állását, a gyereket természetesen nem bocsátják el, hanem próbálnak valamilyen közös megoldást találni: fizetési haladékot kapnak a szülők például. Az iskolába egyébként jelenleg 505 gyerek jár, jövőre két első osztály is indul majd, 25-28 fővel.

A Zuglói Waldorf Iskola első osztálya a 2016/17-es tanév szeptemberében kezdte meg tanulmányait. A havi alapítványi hozzájárulás összege 30-40 ezer forint, honlapjukon megjegyzik ugyanakkor, hogy ezek a díjak az adott tanévre vonatkoznak, a következő nevelési évre érvényes díjakat 2018 tavaszán állapítják meg.

Szeptemberben indul az Alternatív Közgazdasági Gimnázium, az AKG általános iskolája - amelyről itt olvashatjátok el részletes cikkünket -, ahol a tandíj a normál költségtérítéses helyekre (32 fő/évfolyam) 100 ezer forint havonta.

A Carl Rogers Személyközpontú Általános Iskolában a tandíj évi 891 ezer forint. Ebben benne van az egész napos iskolai ellátás, az év végi egyhetes tábor és a tankönyvek ára is, ezekért iskolánkban nem kell külön fizetni.

Iskolaválasztás előtt álltok? Itt van a Waldorf-iskolák teljes listája

Diákok és szülők tízezrei állnak iskolaválasztás előtt - van, akik a legjobb általános iskolát, mások gimnáziumot, szakgimnáziumot, szakközépiskolát keresnek. Segítünk a döntésben - információkkal. Cikksorozatunk első részében megmutatjuk, milyen Waldorf-iskolák működnek az országban. Magyarországon harminchat településen működik Waldorf-óvoda és harminc településen Waldorf-iskola. A listát - amelyet a Magyar Waldorf Szövetség tett közzé oldalán - itt találjátok: Budapest II.