szerző:
Eduline

Több iskola igazgatója megtiltotta a tanároknak, hogy részt vegyenek a január 25-re tervezett budapesti oktatási demonstráción - állítják a megmozdulás szervezői, akik levelet küldtek a budapesti tankerületi igazgatóknak.

Pedagógusok tüntetése októberben
©

"Több iskolából jelezték a pedagógusok, hogy a tervezett 2014. január 25-i tüntetésen nem mernek részt venni, mert ezt iskolájuk igazgatója megtiltotta (...) éppen ezért tisztelettel fölkérjük, hogy sürgősen hívja föl a figyelmét az Ön irányítása alá tartozó intézmények vezetőinek, miszerint eljárásuk az alaptörvényt sérti, és utasítsa őket a törvénytelen intézkedés azonnali visszavonására" - olvasható a január 25-i demonstráció szervezőinek levelében, amelyet a budapesti tankerületi igazgatóknak küldtek el.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, több szakszervezet csatlakozott a január 25-re szervezett budapesti demonstrációhoz, a tüntetők "az elhamarkodott, átláthatatlan, sok szempontból káros" oktatási reformok ellen tiltakoznak - közölték a szervezők az esemény Facebook-oldalán.

A szervezetek -  a Középiskolai Hálózat, a Hallgatói Hálózat, a Hívatlanul csoport, a Hálózat a Tanszabadságért, az Oktatói Hálózat, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Demokratikus Nevelésért és Tanulásért Egyesület, a Történelemtanárok Egylete, valamint a Közszolgálati Szakszervezetek Demonstrációs és Sztrájkbizottsága - valódi és nyilvános szakmai konzultációt, előre kidolgozott, megalapozott reformokat, a forráskivonások megállítását, szabad tankönyvpiacot, a közalkalmazottaknak és közszolgálati dolgozóknak béremelést követelnek. "Ne erőszakoljanak a diákokra a társadalom csak egy része által elfogadható gondolkodásmódot, biztosítsák a szólás- és véleményszabadságon alapuló közoktatást" - olvasható az esemény Facebook-oldalán.

A tüntetés január 25-én, délután 3 órakor a budapesti Szabadság téren kezdődik, a résztvevők a Szent István téren keresztül az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay utcai épületéhez vonulnak. A szervezők a Facebookon azt közölték: a demonstrációra meghívták Balog Zoltán erőforrás-minisztert, Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkárt és Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkárt is.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!