szerző:
Eduline

Több mint 13 ezren jelezték azt a Facebookon, hogy csatlakoznak a mára meghirdetett "Ne menj iskolába - demonstrálj az oktatásért" akcióhoz. Van olyan budapesti gimnáziumi osztály, ahol a diákok több mint fele hiányzott, más középiskolákban a demonstráció elmaradt.

©

A 444.hu azt írja, az ELTE Radnóti gimnáziumának egyik osztályában például a 36 diákból ma húszan nem mentek be. Hasonló az arány a IX. kerületi Leövey Klára Gimnázium egyik 11. osztályából, ahol a diákok fele hiányzott be. Többen közülük a Keret Klubba szervezett délelőtti fórumra mentek, onnan pedig a Kossuth térre mennek át négyre.

Egy olvasó az Óbudai Árpád Gimnáziumból írt a 444.hu-nak, ahol az osztályfőnöki órán a diáktanács egy képviselője tájékoztatta az osztályokat, hogy az iskola vezetése nem támogatja a tüntetést, és igazolatlan napot kap majd, aki ma nem jelenik. Azt is elmondták, hogy semmiképp ne vegyenek részt a tüntetéseken, mert az "erősen politikai" irányzatú.

Egy mezőföldi gimnazista azt írta, a 11. és 12. évfolyamból ma amúgy is sokan Budapestre jöttek az Educatio kiállításra. Utána lehet választani a diákoknak, hogy mivel töltik el az időt, de Budapesten csak az maradhat, akinek a szülei írtak ehhez kérvényt. Ugyanakkor a legtöbben nem a tüntetésre mennek. Máshol éppen ma van a szalagavató, és a diákok nem szerették volna felborítani a napirendet, így végül ott elmaradt a demonstráció.

Senki nem listázhatja a pénteki diáktüntetés résztvevőit, az iskolaigazgató sem tilthatja be a tiltakozást

Sem az osztályfőnök, sem az iskolaigazgató nem tilthatja meg a diákoknak, hogy részt vegyenek egy tüntetésen, és listát sem készíthetnek a tiltakozó tanulókról - hívja fel a figyelmet a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). "A tüntetés a véleménynyilvánítás egy formája, és mint ilyen, az Alaptörvényben garantált alapjog, az nem köthető életkorhoz vagy egyéb státuszhoz.

Több ezren tervezik, hogy nem mennek ma iskolába: sokan egyszerű trükkel szereznek igazolást

Több mint 13 ezer diák jelezte a Facebookon, hogy ma nem megy iskolába, helyette részt vesz a "Ne menj suliba - demonstrálj az oktatásért" elnevezésű tüntetésen. Igazolást azonban valahonnan szerezniük kell. A legtöbben a szüleiktől kérnek majd papírt, mások azonban kihasználják, hogy a szombatig tartó Educatio kiállítás látogatói hivatalos igazolást kapnak, amelyet minden iskola elfogad.