szerző:
Eduline

Pontosan hogy is zajlik a középiskolai központi felvételi? Kik írhatnak pótvizsgát, és mikor érkezik a hivatalos eredmény? Minden, amit a 2018-as központi felvételiről tudni kell.

©

Mikor tartják a vizsgákat?

A tanév rendje szerint a központi írásbeli vizsgákat:

 – a 6 és a 8 évfolyamos gimnáziumokba, valamint a 9. évfolyamra és az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkezők számára 2018. január 20-án 10 órától,

– a pótló írásbeli vizsgát a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá a 9. évfolyamra és az Arany János Tehetséggondozó Programjába jelentkezők számára 2018. január 25-én 14 órától tartják.

Kik írhatnak pótfelvételit?

Pótló írásbeli vizsgát azok a tanulók írhatnak, akik az előző írásbelin alapos ok miatt nem tudtak részt venni. Vizsgaismétlésre nincs mód, minden tanuló csak egyszer tehet azonos típusú központi írásbeli vizsgát.

©

Milyen a vizsga?

A magyar nyelvből és matematikából készített központi írásbeli vizsgatesztek elsősorban nem tantárgyi, lexikális tudást mérnek, hanem azokat az eszköztudás körébe tartozó képességeket és készségeket, amelyek a középiskolai továbbtanuláshoz szükségesek. A vizsga feladatlaponként 45 percet vesz igénybe, a két feladatlap kitöltése között 15 perc szünetet kell tartani.

A kijavított dolgozatokat meg lehet nézni?

Igen, a központi írásbeli vizsga kiértékelt dolgozatait az igazgató által meghatározott helyen és időben, az iskola képviselőjének jelenlétében megtekinthetitek, azokról kézzel vagy elektronikus úton (például digitális fényképezőgéppel másolatot készíthettek), és – kizárólag a hivatalos javítási-értékelési útmutatótól eltérő értékelés esetén – az értékelésre észrevételt tehettek.

Mikor és hogyan kaptok hivatalos eredményt?

A központi írásbeli vizsga eredményéről a vizsgát szervező iskola - értékelő lapon – közvetlenül tájékoztatja a vizsgázókat 2018. február 8-ig.

Bővebb információkat korábbi cikkeinkben és az Oktatási Hivatal oldalán találhattok.

Felvételi jelentkezés lépésről lépésre - 2018

Online képzés célja: Az Eduline online videós felvételi tájékoztatója végigvezet a 2018-as felsőoktatási felvételi minden fontosabb lépésén a szakválasztástól a ponthatárhúzásig. Segítünk, hogy ne vessz el a jogszabályok útvesztőjében és ne veszíts értékes pluszpontokat a felvételi során. | | Kiemelt képzések , Tanulástámogatás